Shimba Hills Nationaal Park in het district Kwale ligt aan de zuidkust van de Kenia. Een excursie naar dit natuurpark is aan te raden voor toeristen die alleen een strandvakantie geboekt hebben. Tijdens de dagtrip zijn er verschillende dieren waar te nemen in het park waaronder, het luipaard met veel geluk, olifanten, giraffen, zebra's, buffels, apen en de sabelantiloop welke enkel in dit natuurreservaat nog voorkomt. Het park beslaat 320 km≤. In het park kan overnacht worden in de Shimba Hills lodge maar het is ook mogelijk om er te kamperen op de publieke kampeerplaatsen. Voor een dagtrip is het ook mogelijk hier in de lodge te lunchen tijdens een gamedrive. De entree prijs is vast voorgeschreven door Kenya Wildlife Service.

Shimba Hills bestaat uit een dicht vegetatie met delen waar grasland beschikbaar zijn waar de beste plaatsen zijn om de dieren waar te nemen, meestal richting de rivieren om te drinken en op de vlaktes om te grazen. Veelal te vinden aan de oostkant van het park nabij de Giriama punt, de Longo bos of de Buffalo ridge. Sommige diersoorten verblijven in het bos gedurende de dag en komen veelal te voorschijn in de late namiddag. Het wegennet in het park is goed begaanbaar en er is een duidelijke infrastructuur met borden aangegeven.

Voor een excursie naar dit park moet men ongeveer een halve dag minimaal uittrekken. De Shimba Hills is vooral bekend door het oerlandschap deels regenwoud en door de unieke sabelantiloop. Olifanten zijn hier ook aanwezig en trekken door het park naar het nabijgelegen Mwanluganje Forest waar ook een olifanten opvang is gevestigd, wat ook aan te raden is om te bezoeken. De Shimba Hills liggen in het district Kwale wat in het Swahili betekent pareldwerg fazant vernoemd naar dit inheems soort fazant.

Mwele Mdogo Forest een ondoordringbaar woud met armdikke lianen en enorme takken waar diverse vlinders waar te nemen zijn. De zeldzame vegetatie en planten zijn te vinden in dit dichte tropische regenwoud waar ook veel vogel soorten zijn om te observeren.

Mwaluganje Forest is toegewijd aan de olifanten opvang en ligt ongeveer 14 kilometer van de hoofdingang van het Shimba Hills NP. De olifanten opvang is opgericht in 1933 voor de strijd tegen de ontbossing en bescherming van de unieke galerij bossen die langs de rivier waren gevormd. Het heiligdom is gewijd aan de olifant de bescherming te bieden door het minimaliseren van conflicten tussen mens en dier en het versterken van het sociaaleconomische karakter in dit kleine gebied. Mwanluganje Forest heeft een corridor naar de Shimba Hills voor de olifanten. Koop ook even wat papier bij de ingang, handgemaakt uit mest van de olifant ten bate van dit project.

Flora en fauna het bos is ook het thuis voor de endemische vogelsoorten en van divers inheemse soorten bomen zoals Mbambakofi (afzelia quanzensis), Mgurure (Milicea execelsa) en Mvule (Combretum schumanii) en zes soorten van palmvarens, een fan-achtige plant die geŽvolueerd 300 miljoen jaar geleden ( Eucephalartos hildebrantii) en is opgenomen in de Conventie over de internationale handel in bedreigde dier-en plantensoorten (CITES). Het is dan ook aan te raden om deze unieke boomsoorten te herkennen in het gebied een gids mee te nemen.

Flora en Fauna

  • Sabelantiloop
  • Olifanten
  • Buffels
  • Leeuwen
  • Luipaard
  • Giraf
  • Vogelsoorten
  • Pareldwerg Fazant
  • Afrikaanse Visarend
  • Struisvogel
Naar boven
OnsKenia.nl
Moerbeilaan 2
3833 AW Leusden
Telefoon 030 - 220 4385