Aberdares Nationaal Park ligt op de hoogvlakte van Kenia en is een uniek regenwoud grenzend aan de Grote Rift Vallei. De Aberdares en Mount Kenya zijn twee aangrenzende gebieden, liggen beiden in de Centrale Hooglanden van Kenia en hebben ongelooflijke geografische tegenstellingen. Het diepe groen van de kunstmatig aangelegde graslanden van de boerderijen, maakt plaats voor de paars grijze grove grassoorten van de hooggelegen veebedrijven waar vee, schapen en het veel voorkomende algemene wild graast. De hellingen van de bergen zijn bedekt met bossen en verborgen stroompjes met forellen. In het midden ligt de Mount Kenya 5189 meter - midden tussen de grootste vrijstaande vulkanische bergen ter wereld. De evenaar doorkruist de noordelijke hellingen van Mount Kenya op 3350 meter. Op de evenaar veroorzaken kleine verschillen in hoogte enorme veranderingen in zowel het klimaat als het landschap waardoor er verschillende veranderingen in het weer ontstaan. U passeert hier de koude mistige bossen van de Aberdares tot aan het droge Laikipia Plateau.

Aberdare Nationaal Park heeft de status van een nationaal park verkregen in 1950, ter bescherming van de beboste hellingen en moerassen van de Aberdare Mountains en is tevens het hoogst gelegen park in Kenia. De bergachtige regio van het park wordt door de Kikuyu stam Nyandarua' genoemd volgens hen omdat de kam van het gebergte doet denken aan een droogrek voor het drogen van de dierenhuiden. In 1884 echter heeft de ontdekkingsreiziger Joseph Thomsom het gebied de naam Aberdares gegeven, tot op heden nog bekend van de Thomson Falls vlakbij Nyahururu wat een uitmonding kent van het regenwater in het Noordelijk deel van het park.

Hoewel in het park olifanten, leeuwen, neushoorns, zwarte luipaarden en de mooie maar moeilijk te benaderen bongo antilope te vinden zijn, wordt het nauwelijks bezocht door toeristen. Er is een aantal redenen hiervoor te noemen, één daarvan is dat de grote hoeveelheid regen wegen in modderpoelen verandert en dat een 4WD landrover nodig is om waar dan ook te komen, waardoor het park delen sluit in het regenseizoen. Het dichtbeboste deel van de Aberdares maakt het moeilijk om hier wild te spotten.

De vegetatie in dit gebied is echter zeer de moeite waard om door de Aberdares te rijden. In het noordelijk gelegen deel met de hoogste top ligt de Ol Doinyo Lasatima op 3999 meter, veel zuidelijker gelegen de Kinagop op 3906 meter. Het gebied tussen deze twee toppen kennen hoogvenen, diverse grassoorten en heidesoorten. Diversiteit aan boomsoorten en bamboesoorten. De vele watervallen die in het gebied ontstaan zijn door de jaren heen door de forellen die jaarlijks hier hen weg zoeken. Door de vele regen en neerslag komen hier ook de hoogste watervallen voor de Karuru en Guru, die zorgen voor het achterland. Hier bevinden zich ook de enge bossen waar de takken behangen zijn met wier en het idee geven van het enge sprookjes bos.

Voor het overnachten in de Aberdares zijn er twee lodges The Ark en de wereldberoemde Treetops, daarnaast nog een aantal vissershutten en kampeerplaatsen. De beide lodges liggen aan het oostelijk deel van het park wat verder afgeschermd is voor de bevolking, Het westelijk deel van het park bestaat uit grote steile hellingen van de Rift vallei. Het belangrijkste westelijk pad in het park is de weg vanuit Nyeri, die omhoog gaat over de oostelijke hellingen en over de heidegronden loopt tot een hoogte van 3170 meter, daarna vervolgens afdaalt via de westelijk hellingen met vele steile haarspeldbochten naar beneden en op de bodem van de Riftvallei overgaat in het landbouw gebied van Kinangop, naar Naivasha of Nakuru.


Flora en Fauna

  • Olifanten
  • Neushoorn
  • Zwarte Luipaard
  • Bongo Antiloop
  • Bushbuck
  • Vogelsoorten
  • Vis soorten
Naar boven
OnsKenia.nl
Moerbeilaan 2
3833 AW Leusden
Telefoon 030 - 220 4385