Shaba Nationaal reservaat ligt in het noorden van Kenia, bestaande uit een half woestijn gebied met een unieke flora en fauna. Shaba ligt zuidelijk van de Ewaso Ngiro en wordt gekenmerkt door een viertal oases in het dorre landschap. De waterbronnen zorgen voor groene pollen en groene stroken gevormd door onderaardse riviertjes en diverse wellen. Het oostelijk deel van Shaba is eigenlijk een afgezonderde idylle gevormd door de oases en weelderige klifpartijen en rotsachtige ravijnen. Savanne grasvlaktes met hier en daar doornstruiken lopen over in acacia bossen met rotsen en natuurlijke bronnen.

Shaba dankt haar naam aan de massieve kegel vulkanisch lava in het reservaat. Het bewijs van de kracht van de uitbarsting passeert men als het reservaat binnen gereden wordt, wat vooral thans nog bestaat uit een heldere witte ondergrond met zwarte lava brokken. Shaba kent veel contrasten waaronder de oases die overgaan in een dor landschap tot aan de oevers aan de rivier begroeid met doumpalmen, acacia’s en tamarinde bomen.

Shaba biedt verschillende wildsoorten die alleen in het noordelijk deel van Kenia voorkomen. De Somalische struisvogel, de kleine netgiraffe waarbij de tekening sterk geaccentueerd is op de huid. Grevy-zebra met zijn smalle tekening van de huid en witte onderbuik buik. Gerenoek die constant op hen achterste ranke poten staan om de laatste blaadjes te eten van de lage struiken, waarbij de bijnaam de girafgazelle is. Een ander soort is de Beisa Oryx de mooie spiesbok met zijn lange rechte hoorns met schitterende tekening van de huid.

Shaba en het Kora Nationaal reservaat is vooral bekend geworden door George Adamson, vroeger aangesteld als jachtopziener in Kenia waar hij samen met zijn vrouw Joy Adamson in 1963 na zijn pensioen naar toe getrokken is. Hier legde George zich toe op het beschermen van leeuwen waar hij ook mee samen leefde. George Adamsom is vooral bekend geworden door de film 'Walking with Lions' het ware verhaal waarbij George uiteindelijk zijn leven heeft moeten laten. George Adamson is op 83-jarige leeftijd in 1989 vermoord door Somalische misdadigers. Meer informatie en indrukken over de "vader van de leeuwen" op deze link Baba ya Simba

Flora en Fauna

 • Buffel
 • Beisa oryx
 • Jachtluipaard
 • Gerenoek
 • Grevy zebra
 • Leeuw
 • Net giraf
 • Olifant
 • Somalische struisvogel
 • Springbok
 • Waterbok
 • Vogelsoorten
 • Vegetatiesoorten

Shaba bekend door door het vermoorden van Joy Adamson in 1980 door stropers, toen Joy in Shaba jachtluipaarden heeft geprobeerd uit te zetten weer in de vrije natuur. Joy Adamson bekend door de verfilming van het gelijknamige boek boeken Born Free en The Queen of Shaba waarbij ze samen met George Adamson een welp trachten uit te zetten in het reservaat later bekend als Elsa de leeuwin. Joy Adamsom was naast een auteur schrijver ook een biologe en trad in Kenia op als natuurbeschermster. Shaba is waar de natuurbeschermer Joy Adamson haar luipaarden terug heeft gezet in het wild. Hier kunt u ook naar de plek gaan waar de film 'walking with lions' opgenomen is met George Adamsom en waar hij het leven heeft moeten laten. Het oude kamp van George is nog steeds intact en herkenbaar uit de film en is in gebruik genomen door Samburu Ranger station.
Naar boven
OnsKenia.nl
Moerbeilaan 2
3833 AW Leusden
Telefoon 030 - 220 4385