Victoria meer is wereldwijd het op één na grootst zoetwatermeer met een oppervlakte van circa 65000 km². Het uitgestrekte Victoriameer vormt de bron van de rivier de Nijl. Kisumu een voorname stad in deze streek ligt ongeveer 350 km. van Nairobi af. Drie landen delen de wateren van het Victoriameer: Kenia, Tanzania en Oeganda. Het aandeel van Kenia is het kleinste (3785 km²) maar voor de handel is er een druk netwerk van waterwegen tussen de steden en dorpen die allen langs de oevers van het meer liggen. Passagiersbootjes en kleine vrachtschepen varen dagelijks van Kisumu naar Tanzania en in het noorden naar Port Victoria in de buurt van Oeganda.

Kisumu is de grootste stad in het westen van Kenia, is de thuishaven van een aantal kleine bedrijven die voornamelijk vis verwerken, katoen en andere goederen vervaardigen aan het Victoria meer. De stad ontstond met de voltooiing, in 1901, van de 1e sectie van de Uganda Railway en 5 jaar na aanvang vanaf Mombassa over een lengte van ongeveer 1000 kilometer spoor. Het was kort genaamd Port Florence. Het was 40 jaar eerder, dat de Engelse ontdekkingsreiziger John Hanning Speke, die na een reis langs de westelijke oever van het meer de bron van de Nijl ontdekte bij een plaats die hij de naam Ripon Falls gaf en die tegenwoordig de naam Jinja heeft. Het meer kreeg in 1858 de naam Lake Victoria ter ere van de naam van de toenmalige koningin Victoria van Groot-Brittannië.

De visserij voorziet het grootste deel in het levensonderhoud van de Luo stam die wonen langs het meer zoals nijlbaars en tilapia. De vis wordt verkocht op de lokale markt of aan de visverwerkingsbedrijfjes en gaat naar Nairobi of wordt gebruikt voor de export. De meeste vissers maken nog gebruik van kleine pittoreske dugout kano's, uitgerust met kleine masten met zeil.

Het Victoriameer kende vroeger veel nijlpaarden en krokodillen, maar deze zijn nu sterk verminderd. Halverwege tussen Umu en Homa Bay, in de buurt van Kendu Bay is er een klein kratermeer genaamd Sindi, waar flamingo’s fourageren naar smaragdgroene algen. Er is ook een beroemd gebied vlakbij Kisumu, waar talloze grote water vogels in de periode maart en juli hun broedplaats hebben

Het Victoriameer dat sinds jaar en dag in het levensonderhoud van de lokale visser voorziet wordt echter de laatste 30 jaar geteisterd door een opeenhoping van negatieve menselijke invloeden zoals ondermeer de introductie van de nijlbaars en de waterhyacint, ontbossing, erosie en de verhoogde uitspoeling van nutriënten door toegenomen landbouw activiteiten.

Homa Bay bergmassief domineert het schiereiland en beschermt de kleine stad van Homa Bay. Nabij Homa Bay liggen twee eilanden genaamd, Rusinga Island en Mfangano Island.

Rusinga Island
vooral bekend als de begraafplaats van Tom Mboya, een groot politicus en oprichter van de KANU partij in Kenia, die in 1969 vermoord werd in Nairobi. Op beide eilanden, en het nabijgelegen Takawiri eiland, zijn lokale vissers die boten te huur aanbieden voor het vissen op het meer.Flora en Fauna

  • Visarend
  • Gierzwaluw
  • Nijlpaarden
  • Krokodillen
  • Impala
  • Sita tunga
  • Roan Antiloop
  • Paard Antiloop
  • Bohor
  • Reedbuck
Dagtrip naar Impala Wildlife Sanctuary is slechts 0,4 km² groot, een klein opvangpark voor probleemdieren in deze omgeving worden opgevangen. Voornamelijk bedoeld om de impala in dit deel te beschermen, waarna andere dieren ook hier werden opgevangen. Veelal reptielen en vogels zijn hier aanwezig. Sitatunga is een zeldzaam moeras antiloop soort dat hier gezien is.
Dagtrip naar Ndere Island Park is slechts 4,2 km², een eiland vlak bij de noordelijke oever van het Victoriameer, en is geopend in november 1986. Ndere betekent: 'Meeting Place' in de taal van de lokale Luo stam. Volgens Luo folklore vond Kit Mikayi, moeder van de stam de weelderige kustlijn zo prachtig, dat zij en haar mensen in de buurt van Ndere verbleven om zich tenslotte te vestigen in deze Nijl-vallei. Het is het thuis van een verscheidenheid aan vogels, vis adelaars, gierzwaluw, nijlpaarden en krokodillen. Als je geluk hebt zie je hier ook de minder bekende bonte krokodil. Ook impala's zijn hier te zien aan de bosrand en de oevers. Attracties zijn onder meer wandelen, traditioneel vissen, boot safari's en picknicken. Er zijn hier geen accommodaties beschikbaar
Dagtrip naar Ruma Nationaal Park is het meest westelijke park van Kenia en ongeveer 10 km van het Victoriameer en Homa Bay. Dit reservaat staat sinds 1966 op de bescherminglijst vanwege de Roanantilope, zwarte paardantiloop in dit leefgebied. Het park is in de Lambwe Valley in Zuid-Nyanza, 140 kilometer van de stad Kisumu. Dit 120 km² Park is een mix van rollende savanne, bossen, rivieren en heuvels. Aantal bezienswaardigheden zijn, ornithologische observatiestations, wandelen, en de visserij. Wildleven in het park zijn de bohor de reedbuck, rothschild giraf, Jackson's hartebeest, Roanantiloop, buffel, luipaard, cerval katten en hyena, alsmede diverse vogels. Geen accommodatie in het Park wel twee campings.
Naar boven
OnsKenia.nl
Moerbeilaan 2
3833 AW Leusden
Telefoon 030 - 220 4385