Februari 2013

Mededeling – Nakuru Nationaal Park.Februari 2013 zijn ondergronds in de Rift Vallei platen verschoven met als oorzaak dat het water door regenval in het Nakuru meer niet meer afgevoerd worden en het meer ver buiten de normale oevers is getreden. Door de hoge waterstand zijn er te weinig blauwalgen in het meer waardoor flamingo’s niet meer in grote getale voorkomen.

Alternatieve optie Soysambu reservaat zie hiervoor Elmenteita meer
Nakuru Nationaal Park ligt ongeveer 160 kilometer af van Nairobi door de Trans African Highway te volgen. Het is een weg wat soms zwaar te lijden heeft door het vele vrachtverkeer wat deze route moet nemen richting Eldoret en Uganda. Halverwege is er een weegbrug waar vrachtwagens gecontroleerd worden, echter sommige zijn al onderweg sinds Mombassa. Eenmaal in de buurt van Nakuru ligt links van de weg het Elmenteita meer wat de grote van dit meer aangeeft. Het Nakuru meer is echter nog eens vele malen groter. In Nakuru town is het altijd druk en langs de straten zie je onderweg diverse kramen wat een goed beeld geeft van het dagelijks leven. Eenmaal door deze drukte heen is het onvoorstelbaar dat de stad zo dicht tegen het meer aan ligt. Aangekomen bij de hoofdingang ervaar je ineens de oase van rust. Sluit wel de ramen van de auto want de kleine "blueball" apen, de meerkatten stelen alles. Een bezoek aan het Nakuru NP wordt meestal gebruikt als een tussenstop of lunch om vervolgens door te rijden naar Baringo, Aberdares of Naivasha op een safari door Kenia.

Het Nakuru meer is het bekendste vogelreservaat van Kenya. Voornamelijk is het Nakuru meer bekend om zijn grote populatie van flamingo's. Afhankelijk van de waterstand in het meer, kunnen hier 2 miljoen flamingo's langs de oevers te zien zijn. Beide soorten flamingo's zijn hier aanwezig, zowel de "lesser" en de "greater flamingo", en leveren altijd een mooi decor voor vele foto's. Als een groot lang dieproze lint langs het water vormen de flamingo's een mooi schouwspel. Nakuru meer kent geen natuurlijke uitgang waardoor al het opgevangen regenwater dient te verdampen. Hierdoor kan het voorkomen dat flamingo's uitwijken als de waterstand te hoog is. Naarmate het water verdampt komen flamingo's in grote getallen terug. Flamingo's wijken uit naar naburige meren waaronder Lake Bogoria en Lake Elmenteita. Naast flamingo's zijn er ruim 4000 pelikanen die aan het badderen zijn in de Makalia rivier, gevoed door de Makalia watervallen in het noorden van het park met regenwater van het hoogplateau. Een pelikaan eet ongeveer een kilo vis per dag waardoor men mag aannemen dat er inmiddels een grote visstand is bereikt in het meer. In het Nakuru meer is de tilapia vis uitgezet om de larven van de muskieten in dwang te houden tevens creëerde dit een voedingsbron voor de pelikanen.

Naast 400 vogelsoorten zijn er ook veel zoogdieren. Voornamelijk bied het Nakuru reservaat bescherming voor de Rothschild giraf en de neushoorn. Inmiddels is de populatie groot van beide diersoorten waardoor deze makkelijk in het reservaat terug te vinden zijn. Veelal moet je voor de zwarte neushoorn in het noordoostelijk deel van het park zijn maar door de aantrekkingskracht van de flamingo's wordt dit deel vaak over geslagen. In het noordoostelijk deel van het park vind je ook veel gazellen en zebra's in de omgeving van de Makalia waterval. De waterspiegel in het meer is ook bepalend hoeveel neerslag er in het hooglandschap valt.

De Menengai krater is op één van de grootste kraters in Afrika met een oppervlak van 90 km2. De Menengai krater ligt op 2278 meter boven de zeespiegel. Menengai krater is een grote vulkanische krater in de Rift vallei noordelijk gelegen van het Nakuru meer. Deze en andere vulkanen zijn karakteristiek voor de Rift vallei. Omgeven door weelderige bossen is de Menegai krater een beschermd gebied geworden. Deels door de talrijke bloeiende planten en grassoorten zijn hier ook bijzonder vogels en diersoorten te vinden. De dik dik en boomklipdassen zijn hier te vinden maar ook de bergrietbok. Vooral geliefd bij vogelaars zijn hier Verreaux adelaar, noordelijke hoornraaf en de bruine kiekendief te vinden met talloze andere vogelsoorten.

Wandelingen voor de Menegai krater zijn onder begeleiding van gidsen en moet circa 4 uur voor uitgetrokken worden. Een deel van de wandeling begint op een vlakte waarna de klim begint naar de 500 meter hoogst gelegen deel de leeuwenkop rots. Bovenop de rots is een mooi vergezicht over het Nakuru meer. De caldera ligt 485 meter met een omvang van 12 kilometer in de breedte tot aan 8 kilometer breed op zijn smalst.


Flora en Fauna

 • Flamingo
 • Pelikanen
 • Vogelsoorten
 • Witte neushoorn
 • Zwarte neushoorn
 • Luipaard
 • Leeuw
 • Rothschild giraf
 • Eland
 • Waterbok
 • Zebra
 • Gazelle
 • Baviaan
 • Meerkat
 • Colubus aap
Naar boven
OnsKenia.nl
Moerbeilaan 2
3833 AW Leusden
Telefoon 030 - 220 4385