Lamu eiland kenmerkt zich als een archipel van koraal eilanden, slingerende palmbomen en onbekende aroma's van kruiden in het noorden van Kenia in de Indische Oceaan. Lamu eiland is wellicht ťťn van de meest rustgevende plaatsen op aarde waar de bevolking zich toe heeft geŽigend te leven op het ritme van de dag. Op Lamu heeft de tijd stilgestaan en beleefden glorie tijden in de 14e eeuw als het Arabische centrum voor de slavenhandel, specerijen en het ivoor. Voormalig viel Lamu onder het regime van de Sultan van Zanzibar en onafhankelijk geworden in 1963 waarna het eiland toegekend werd aan Kenia. Lamu stad heeft dan ook veel overeenkomsten met Stone Town op Zanzibar.

Mkomani de oude binnenstad bestaat uit nauwe steegjes, met veel oude karakteristieke deuren, allen met eigen Swahilische herkenbare stijlen geheel afhankelijk van de status van weleer. Deze smalle steegjes zorgen ervoor dat veel muilezels zorgen voor het transport en waar men gemakkelijk lijkt te verdwalen in dit labyrint. In de avonden kun je de aroma van dikke Turkachtige koffie, oude mannen die samen aan tafel zitten te filosoferen over het leven en hun huizen waarnemen.

Shela dorp, een klein district van Lamu-stad, is een wirwar van smalle zandige rijstroken, grote stenen huizen, een aantal woningen bedekt met riet, moskeeŽn, ruÔnes en een ruim plein omringd met enkele marktkraampjes. Aan de levendige waterkant van Shela dorp, zwaaien dhows zachtjes op het inkomende tij en zijn kooplieden en vissers druk in de weer op het witte glinsterende zand. Shela Beach is beroemd van zijn ongerept zandstrand van 13 km. lang en omgeven door hoge zandduinen die onlangs zijn aangewezen als onderdeel van de Lamu World Heritage Site door UNESCO. Het strandtoerisme is geconcentreerd op de oostkant van het eiland. Hoewel er sprake is van standaard strandvermaak, kan geen vergelijk getrokken worden met Mombassa en Malindi. Het eiland verdient een bezoek van hen die rust een warm hart toedragen.

Vanuit Lamu kunnen boottochten ondernomen worden om de buureilanden te bezoeken. In Lamu eiland en Shela Beach zijn diverse hotels, privť huizen, banda's en cottages te boeken en de accommodatie is zeer uiteenlopend van bescheiden tot zeer chique. Lamu is een bestemming voor de avontuurlijke reiziger om te genieten van een strandvakantie weg van drukke beach resorts. Schildpadden leggen hun eieren op het strand waar lange wandelingen een genot zijn om te maken. Snorkelen, zwemmen met dolfijnen, vissen, dhow zeilen, kamperen op eiland stranden, waterskiŽn, wakeboarding en kitesurfen zijn hier allemaal mogelijk.

Kiwayu eiland is het meest afgelegen en ongerepte eiland in de Lamu archipel in het verre noorden van de Keniaanse kust. Witte koraal en ongerepte stranden strekken kilometers lang uit, met kristalhelder water. Snorkelen over een groot aantal ongerepte koraalriffen, windsurfen, laserzeilen, waterskiŽn, picknicken, visserij op volle zee en het verkennen van de mangrove bossen en bezoeken van grotten zijn allemaal beschikbaar. Dolfijnen en walvissen worden regelmatig gezien voor de kust van Kiwayu, zich voort bewegend in scholen over de oceaan. Er zijn ook twee dorpen op het eiland die bezocht kunnen worden om een authentieke ervaring te beleven. Het vaste land grenst aan het Boni en Dodori game reservaten en hier kunnen de gasten gamedrives of wandelingen maken op het vasteland.

Kiwayu deel uit van de noordelijke Lamu archipel. Eeuwenlang was de baai van Kiwayu een haven voor de Arabische dhows voor de handel in ivoor, tapijten en gesneden kisten en het reizen tussen ArabiŽ, Mombassa en Zanzibar waar men ook het zoet water kon aanvullen uit de putten op het eiland. Een paar jaar terug is dit afgelegen eiland bekend geworden als een toevluchtsoord voor de rijken en beroemdheden, mede vanwege het een idyllisch strand, de koraalriffen en de rust.

Accommodaties op het Kiwayu zijn beperkt tegenover het vasteland van het eiland Lamu is de Kiwayu Safari Lodge, die wordt beschouwd als een van 's werelds top hotels. Op het eiland is de meer bescheiden geprijsde Mike's Camp het voormalige Munira Safari Lodge. Beide hotels zorgen voor de transfers per vliegtuig uit Mombassa, Malindi of Lamu, of per motorboot van Lamu. En als je genoeg hebt van strand en watersport, de lodges kunnen game safari's organiseren naar het Boni reservaat en Dodori wild reservaat.


Flora en Fauna

  • Schildpadden
  • Dolfijnen
  • Walvissen
Naar boven
OnsKenia.nl
Moerbeilaan 2
3833 AW Leusden
Telefoon 030 - 220 4385