Nairobi is de hoofdstad van Kenia. De stad ligt aan de gelijknamige rivier op 1.661 meter hoogte in het zuiden van het land. De naam van de stad komt af van het Masai "Ewaso Nai'Beri", dat koele wateren betekent. De oppervlakte is ongeveer 150 km², het aantal inwoners bedraagt 2.864.667 (in de agglomeratie 3.778.742). De belangrijkste talen die er worden gesproken zijn Swahili, Kikuyu en Engels. De gemeente Nairobi heeft binnen Kenia de status van een provincie.

Nairobi werd in 1899 gesticht als een bevoorradingsdepot voor de Oegandaspoorweg welke werd aangelegd als verbindingsroute tussen Mombassa en Oeganda. In 1905 kreeg het de status van hoofdstad van de provincie Nairobi. De stad werd aan het begin van de 20e eeuw geheel herbouwd, nadat het was getroffen door de pest en was platgebrand. Daarna bleef de stad groeien. Nairobi werd in 1907 de hoofdstad van het Brits Oost-Afrikaans Protectoraat en bleef hoofdstad toen Kenia in 1963 onafhankelijk werd. Nairobi is het startpunt voor de vele toeristen van een safari. De meest beruchte safari was die van Theodore Roosevelt, de man had 500 dragers nodig om alle trofeeën mee naar huis te nemen.

Nairobi is momenteel hét zaken en conferentiecentrum van oost en centraal Afrika en een basisplaats voor internationaal toerisme. Nairobi beschikt over een grote variatie aan internationale restaurants. Verscheidene restaurants bieden ook lokale gerechten aan die zeker de moeite van het proberen waard zijn! De stad heeft een bruisend nachtleven met clubs, disco's en optredens van diverse plaatselijke bands. In Nairobi zijn verschillende Afrikaanse kledingzaken, handwerkwinkels en markten waaronder de City markt waar unieke souvenirs gekocht kunnen worden.

Nairobi dagtrips en excursies zijn verschillende mogelijkheden waaronder een aantal musea een bezoek meer dan waard zijn. De musea geven de fauna, cultuur en geschiedenis van Nairobi op een interessante manier weer. Buiten de stad in de wijk Karen ligt het huis van Karen Blixen de schrijfster van het bekende boek "Out of Africa" niet ver hiervandaan ligt Giraf Manor een groot huis gelegen in een schitterende grote tuin waar veel giraffen hun thuis hebben gevonden. Ook is er nog het Nairobi Nationaal Park wat bezocht kan worden en voor degene die graag een babyolifant of babyneushoorntje wil adopteren kan een bezoek brengen aan het weeshuis van David Sheldrick de olifanten opvang in Nairobi NP.

Nairobi nationaal park met een oppervlakte van 117 vierkante kilometer is een relatief klein park wat direct grenst aan Nairobi stad. Direct bij aankomst op de internationale luchthaven Jomo Kenyatta passeert u het park en met heel veel geluk loopt er statig een giraf met zijn lange nek over de savannes. Nergens anders ter wereld ligt zo'n verzameling wildernis en dieren in het wild zo direct naast een grote stad.

Het reservaat was het eerste nationale park dat in Kenia werd opgericht. Het park is kleiner dan de meeste Keniaanse en andere nationale parken in Afrika. Groot gedeelte van het park bestaat uit open savannes en verspreide acaciabomen wat overgaat in een hoogland bos met rotsachtige kloven en rivierbossen. Verspreid over de savannes zijn de antilopen soorten, waterbokken, buffels en giraffen te vinden waar ook de jachtluipaarden en leeuwen te vinden zijn en met wat geluk de zwarte neushoorn.

Dagtrip door het reservaat met een picknicklunch is aan te bevelen om rustig aan de safari door Kenia te beginnen. Uniek aan het park is om dwalend over de savanne te rijden met op de achtergrond de iconische skyline van Nairobi. De Athi-rivier aan de meest zuidelijke rand van het park is de natuurlijke grens waar een poel van nijlpaarden te vinden is. Hier ook de mogelijkheid om onder begeleiding een wandeling te maken en een ideale plek om van de picknicklunch gebruik te maken.

JKIA Jomo Kenyatta International Airport is de grootste luchthaven van Oost- en Centraal Afrika. Het vliegveld ligt net buiten Nairobi waar alle grote vlieg maatschappijen landen waaronder KLM, Kenya Airways en British Airways. De luchthaven is bereikbaar per taxi, bus en pendelbus.

Wilson Airport een klein drukbezocht vliegveld in het zuiden van Nairobi. Het werd in de jaren 30 en 40 van de 20e eeuw voor tussenlandingen op de route van Southampton naar Kaapstad gebruikt. Op deze route werden vliegboten gebruikt tussen Groot-Brittannië en Kisumu, waarna de routes naar het zuiden door landvliegtuigen werden uitgevoerd. Wilson Airport nog steeds in gebruik als vliegveld waar kleinere vliegtuigen reguliere vluchten onderhouden naar diverse parken. De internationale hulporganisatie Missionary Aviation Fellowship / AMREF Flying Doctors heeft hier een basis waarvan hulpvluchten worden uitgevoerd.

Tip: Laat sieraden thuis en neem handige kleine camera's mee in plaats van de grote toestellen. Nairobi kent ook de kleine criminaliteit en een gouden ketting om de nek is ook zo weggegrist. Laat je ook niet misleiden door handige jongens met zielige verhalen want dom zijn ze zeker niet. Voor vele gelegenheden is het niet nodig aangezien de gids onze gasten begeleid. Voor reizigers die zelf op de stad willen verkennen te voet geld deze waarschuwing!

Flora en Fauna

  • Olifanten opvang
  • Rothschild Giraf
  • Zwarte Neushoorn
  • Vogelsoorten
Naar boven
OnsKenia.nl
Moerbeilaan 2
3833 AW Leusden
Telefoon 030 - 220 4385