Februari 2013

Mededeling – Bogoria meer. Februari 2013 zijn ondergronds in de Rift Vallei platen verschoven met als oorzaak dat geisers vanaf dat moment niet meer stoom uitblazen. Het Bogoria meer is hierdoor ver buiten de normale oevers is getreden. Door deze hoge waterstand zijn er weinig blauwalgen in het meer waardoor flamingo’s niet meer in grote getale voorkomen.
Bogoria meer Nationaal Park Het Bogoria meer ligt diep gelegen in een Rift vallei omringd door steile rotswanden in het noorden van Kenia. Het is een soda rijk meer en de hoge concentratie van het soda wat het meer kent is te wijten dat het geen uitlaten of verdere afvoerkanalen kent. In het meer leeft verder geen vis waardoor hier vooral de flamingo's aanwezig zijn. Aan de westelijke oever is goed te zien dat hier nog vulkanische activiteiten zijn door de verschillende geisers die hete stoom uitblazen. De temperatuur is hier vrij hoog en het is verkoelend om even door het stoom te lopen.

De oeverkanten zijn gevaarlijk omdat deze door een dunne aardkorst zijn voorzien met daaronder heet water. Rond de geisers hangt een smerige lucht van zwavel en uitwerpselen van de flamingo's. Het omringende landschap is kaal te noemen maar kent een grote aantrekkingskracht. Door goed ook in de omgeving te zoeken ontwaar je toch verschillende diersoorten waaronder ook schildpadden, visarenden en ook voor de flamingo is het sodameer in trek. Vooral bij het vallen van de avond komt de Greater Kudu de steile wanden af. Echter dient men dan hier te overnachten om deze Greater Kudu te observeren. De zuidkant kent vele Acacia Ficus bomen waaronder geschuild kan worden tegen de zon.

Het Bogoria meer ligt ongeveer op 260 kilometer vanaf Nairobi volg de weg richting Nakuru en via de B4 / D365 de weg vervolgen naar Marigat. Onderweg passeer je verschillende kleine dorpen en wisselt het landschap verschillend. Vele sisal plantages en het estate van voormalig president Arap Moi welke in dit gebied nog steeds geliefd is. In de buurt van de Siracho Ranges ligt het meer verscholen in een gebied waar ook veel honing telers zijn. Een grote T-kruising bij Mogotio moet rechts afgeslagen worden. Deze weg blijven vervolgen langs de vele papyrus plantages. Ook hier zijn kleine nederzettingen van de boeren die de papyrus plantage runnen. De weg blijven vervolgen tot de poort van Lake Bogoria National Park in zicht is.


Flora en Fauna

  • Kudu
  • Struisvogel
  • Visarend
  • Flamingo
  • Schildpad
  • VogelsoortenNaar boven
OnsKenia.nl
Moerbeilaan 2
3833 AW Leusden
Telefoon 030 - 220 4385