Samburu nationaal reservaat is gelegen in het noordelijk deel van Kenia. Het reservaat is ongeveer 360 km˛ groot samen met het aangrenzende Buffalo Springs reservaat. Het landschap is droog, steenachtig, met veelal kleine rotsachtige heuvels bedekt met acacia bomen, kleinere dorre struiken en grote gele koortsbomen. Het park biedt verschillende wildsoorten die alleen in het noordelijk deel van Kenia voorkomen. De Somalische struisvogel, de kleine netgiraffe waarbij de tekening sterk geaccentueerd is op de huid. Grevy zebra met zijn smalle tekening van de huid en witte onderbuik buik. Gerenoek die constant op hen achterste ranke poten staan om de laatste blaadjes te eten van de lage struiken, waarbij de bijnaam de girafgazelle is. Een ander soort is de Beisa Oryx de mooie spiesbok met zijn lange rechte hoorns met schitterende tekening van de huid.

Samburu spreekt met voornamelijk Maa, wat weer een onderdeel uitmaakt van het Swahili. Samburu ontleent ook haar naam aan het zwervende nomadenvolk bestaan van de Samburu, waar Samburu vertaald in het Maa vlinder betekent. Bij het navragen aan de lokale Samburu geeft men aan dat het afkomstig is van de "samburr", wat de lederen buidel is waar vlees en honing in bewaard wordt.

Ewaso Ngíro is de grote levensader die kronkelt vanaf het Laikipia plateau naar het oosten, met als letterlijke vertaling “de bruine rivier”. De Ewaso Ngíro rivier die bij lange droogte deels droogvalt, is van cruciaal belang voor de nomaden bevolking de Samburu, en voor het wild dat voorkomt in het reservaat. Vanuit een observatieheuvel in het reservaat is het goed te zien waar de rivier loopt. Als een groen lint met de bossen die voornamelijk bestaan uit tanapopulieren, tamarindebomen en doumpalmen en een sterk contrast vormen in het overige droge gebied.

Samburu en Buffalo Springs worden druk bezocht door olifanten kuddes die naast het opzoeken van water ook grote vernielingen aanbrengen in de Ewaso Ngiro. In de rivier waden ook kleine tot zeer grote krokodillen die overdag haast niet te zien zijn. Tegen de avond zwemmen de krokodillen naar de Samburu lodge om rond zes uur gevoerd te worden. Toeristen zijn vrij om de lodge te bezoeken om dan een indruk te krijgen van de omvang van de diverse krokodillen. Rangers zijn bezig om dit aan banden te leggen om op deze manier toeristen te lokken, voorheen werden ook stukken vlees opgehangen in bomen om de luipaard te lokken. Het zou voor ons dan ook niet moeilijk zijn om een luipaard overdag te spotten die zich zou kunnen ophouden in de directe omgeving, tenzij er bavianen in de buurt waren. Leeuwen zijn ook veelal te vinden in het reservaat, luierend op de oevers van de Ewaso N'giro. Verder van de rivier af, naar het drogere deel van het park, zijn ook diverse jachtluipaard (cheetah) paartjes te spotten op zoek naar impala groepen. Het wild is voornamelijk geconcentreerd langs de rivier en waar het voornamelijk groen is. Echter ook het noordelijker drogere gebied zal iedereen verbazen dat ineens daar grote kudden olifanten, grevy zebra's en spiesbokken opduiken.

Buffalo Springs
Buffalo Springs Nationaal Reservaat is gescheiden van het Samburu reservaat door de Ewaso Ngíro rivier, het reservaat is dichter bebost met lage struiken en minder heuvelachtig. Het reservaat dankt zijn naam aan een oase van kristalhelder water aan de oostkant van het reservaat, waar op hete dagen ook in gezwommen kan worden. Het reservaat wordt door het wild gebruikt als corridor naar hoger gelegen gebieden in de regenperiode. Beide reservaten zijn onderling verbonden met een brug. Hierdoor is het mogelijk om tijdens een gamedrive ook het andere deel te bezoeken als er weinig wild aangetroffen wordt. Vooral het luipaard bevind zich hier aan de rivier oever waar ook deels grote bomen te vinden zijn met een dicht blader dak en verkoeling biedt tijdens de hete dagen. Een fenomeen wat zich hier voordoet is dat de Grevy zebra wel aan beide zijden te vinden is van de rivier echter alleen aan de zijde van Buffalo Springs vindt men de gewone zebra, die nooit de rivier oversteekt. Centraal gelegen in het park is een observatie heuvel wat een goed panorama overzicht biedt van beide reservaten verdeeld door de rivier.

Kalama Wildlife Conservancy ligt ten noorden van Samburu en voor avonturiers een zeker aan te bevelen. Het gebied is 95000 hectare groot samen met de GirGir Group Ranch in het Waso Division van de Samburu stam. De Kalama bevolking van dit gebied bestaat ongeveer uit 2000 nomaden herders met als belangrijkste bestaansmiddel in het gebied de veeproductie. Zij leven echter in het gebied, ter grootte van 3150 hectare wat een tevens een cruciale corridor voor het wild betekent tussen het noorden -en zuidelijk gelegen Samburu.

De Kalama leden hebben al meer dan 40 jaar samengewerkt met de Samburu. De Samburu County Council is historisch mede-eigenaar van alle inkomsten in dit gebied, waarbij Kalama als compensatie voor hun bijdrage aan de zorg op het wild gecompenseerd worden voor de verliezen van de kuddes door het in de wild levende dieren. Door eigen inkomsten te genereren van in het wild levende dieren, startte de gemeenschap in 2002 de Kalama Conservancy. Met als doel voornamelijk zorg te dragen door al in het wild levende dieren in het gebied te voorzien van permanent water. Kalama was ook hierdoor in staat haar schoon water via leidingen naar de gemeenschappen te brengen rond de gehele Conservancy vanuit het Kalama hoofdkwartier voor al hun behoeften.


Flora en Fauna

 • Olifanten
 • Leeuwen
 • Luipaard
 • Jachtluipaard
 • Nijlpaarden
 • Somali Struisvogel
 • Spiesbok
 • Grevy Zebra
 • Gerenoek
 • Dik Dik
 • Krokodil
 • Vogelsoorten
Naar boven
OnsKenia.nl
Moerbeilaan 2
3833 AW Leusden
Telefoon 030 - 220 4385