Amboseli Nationaal Park is een wildpark direct gelegen aan de voet van de Kilimanjaro waar savanne landschappen overgaan in moerassen en in de regentijd het Amboseli meer vult met water en flamingoes neerstrijken. Vooral in de ochtend trekt het wild naar de moerassen waardoor hier mooie opnamen te maken zijn. met heel veel geluk olifanten voor de Kilimanjaro. De olifanten en buffels waden door het moeras met de nijlpaarden. Giraffen die zich statig voort bewegen en stof baden van de gnoes en zebra’s die constant waken voor de leeuwen in het reservaat. Bij helder weer vroeg in de ochtend of aan het einde van de middag heeft u de kans een schitterende foto te maken van de Kilimanjaro met haar besneeuwde toppen.

Mount Kilimanjaro met haar sneeuw bedekte top, domineert vooral hier het landschap in het Amboseli Nationaal Park. De Kilimanjaro vereist uit het savanne gebied en heeft een magische uitwerking voor een ieder die op reis gaat naar Oost Afrika. Voor veel reizigers kent de Kilimanjaro die ongetemde aantrekkingskracht om de berg te beklimmen naar de Uhuru Peak, het dak van Afrika. Mount Kilimanjaro de hoogste berg van Afrika met haar sneeuw bedekte top is het enige vrijstaande bergmassief van de wereld. De Kilimanjaro kent een grote verscheidenheid aan vegetatie zones, vruchtbare hellingen die overgaan in tropische regenwouden waarna hoge heidevelden overgaan uiteindelijk in gletsjers tot aan de Mawenzi de vlakke herkenbare top van de Kilimanjaro.

Amboseli Nationaal Park als wildreservaat leent zich bij uitstek om olifanten te bestuderen tijdens de paartijd. De grote kuddes trekken door het park waarbij de familie samenstelling soms bestaat uit 75 olifanten. Daarnaast zijn in het park ook leeuwen, luipaarden, impala's, Grant gazelle, elanden en vele andere soorten dieren te spotten. Amboseli heeft ook over 400 soorten vogels waaronder gieren, arenden, buizerds, hoenders, hoornraven, reuzentrappen en zanghaviken. In het noordelijk deel van het park bevinden zich voornamelijk de gerenoek en de Fringed Eared gemsbok.

Eenmaal in het park zal het opvallen dat tegen de avond een exodus plaats vindt richting de zuidelijk gelegen heuvels van het grote wild.  Amboseli is redelijk vlak te noemen en is droge periodes heel erg stoffig waar ook veel wervelwinden waar te nemen zijn. Amboseli is een totaal ander park en uniek in haar soort, vooral door de ligging aan de voet van de Kilimanjaro die ver boven het landschap uit toornt. Amboseli is vlak en kent weinig bergen en veel moerassen waardoor het een apart decor vormt, vroeger was het een bebost gebied.

Door de vele olifanten zijn de bossen niet bespaard gebleven. Amboseli, wat "zoute stof" in de taal van de Masai betekent, is een ideale plek om dierensporen te volgen. Met slechts een paar uur te voet met een uitstekende gids, is het lezen van de hoefsporen als het lezen van een goed boek, tevens zal deze gids u veel kunnen leren over de geheimen van de dieren. 


Flora en Fauna

 • Olifanten
 • Leeuwen
 • Luipaard
 • Hyena
 • Nijlpaarden
 • Giraf
 • Eland
 • Grantgazelle
 • Thomson gazelle
 • Gnoe
 • Struisvogel
 • Vogelsoorten
Mount Kilimanjaro mooiste foto's zijn te maken met olifanten grazend, hiervoor vertrekt men vroeg naar de moerassen van Ol Tukai omdat daar de olifanten naar toe trekken in de ochtend

Observation Hill in het zuidelijk deel voormalig in gebruik door Kenya Wildlife Service (KWS) om stropers tegen te gaan. Bovenop de heuvel een panoramisch uitkijkpunt over het park. Omgeven deels door moeras waar olifanten door heen waden. Iedere kant kent de schoonheid en contrast vanvegetatie en wildleven in deze moerassige sectie van het park. Uitkijkpunten zijn de Kilimanjaro en de Ol Doinyo Orok, Longido 2629 meter en Mount Meru in Tanzania.

Ol Tukai / Olokenya moerassen in het midden van het park is de oasis van het waar het wild naar toe trekt. Moerassen in Amboseli worden gevoed door ondergrondse rivieren en door regenwater van de Mount Kilimanjaro.

Lake Amboseli staat doorgaans in het regenseizoen onder water en komen hier veel flamingo’s voor, gedurende de droge periode is het mogelijk hier te rijden en kunnen fata morgana’s worden waargenomen.
Naar boven
OnsKenia.nl
Moerbeilaan 2
3833 AW Leusden
Telefoon 030 - 220 4385