Elmenteita meer is een groot sodameer en ligt in de Grote Slenk op de hoofdweg tussen Naivasha en Nakuru, in de schaduw van een krater die bekend staat als de slapende Masai. Elmenteita is afgeleid van het Masai woord muteita, wat "stof plaats" betekent, een verwijzing naar de droge en stoffige kwaliteit van het gebied, met name in het voorjaar.

Het Elmenteita meer is omringd door uitgestrekte landerijen, in bezit van een van de bekendste pioniers van Kenia, Lord Delamere. Het gebied behoort nu tot de non-profit Soysambu Conservancy met als doel tot het in stand houden van deze eerder private en nog steeds ongerepte wildernis met unieke flora en fauna voor toekomstige generaties.

Soysambu Conservancy is een uniek reservaat met haar vulkanische heuvels, golvende savanne, dichte acacia bossen waar veel vogels neerstrijken waaronder velen flamingo's, pelikanen, aalscholvers, steltlopers en ooievaars. Binnen de beschutting van de krater zwerven grote kuddes buffels, in het acacia struikgewas grazen de zeldzame Rothschild giraffe. Het reservaat biedt nu ook een toevluchtsoord voor een brede scala van roofdieren, waaronder de verlegen en het geheimzinnige luipaard.

De uitgestrekte landerijen waren in bezit van één van de bekendste pioniers van Kenia Lord Delamere. De naam Lord Delamere is een begrip in Kenia, ook in de controversiële zin waarvan de estate bestond uit 400 km2. De landerijen zijn overgedragen aan een de non-profit Soysambu Conservancy toegewijd tot de instandhouding van deze eerder private en nog steeds ongerepte wildernis ten behoeve van het behoud van de unieke flora en fauna in dit reservaat. Soysambu Conservancy streeft ernaar om het ecosysteem te behouden voor toekomstige generaties. De opbrengsten worden gebruikt voor het herinvestering en instandhouding en verdere ontwikkeling van het reservaat en haar lokale gemeenschap.

De spelling van het woord Elmenteita, zoals gebruikelijk uit het Swahili benoemen van termen uit Maa of een andere taal of spelling, varieert afhankelijk van de bron. Je vindt deze plaats gespeld als Elmenteita, Elmentaita, Elementaita of Elmenteita. Dit meer biedt een alternatief voor het Nakuru meer waar ook vele flamingo's, pelikanen, aalscholvers op tilapia vis jagen en vele andere vogelsoorten naar toe komen. Het Elmenteita meer is tevens één van de belangrijkste broedplaatsen voor de grote witte pelikaan. Lake Elmenteita trekt weinig toeristen waardoor het aangenaam is om hier natuur wandelingen te maken onder begeleiding van rangers. Aangezien er geen groot wild aanwezig is maar voornamelijk veel vogelsoorten, giraffes, elanden, gazelle, zwijnen en waterbokken. Bavianen zullen wel op het pad aanwezig zijn maar klimmen snel weer in de vele acacia bomen.


Flora en Fauna

  • Giraffen
  • Luipaard
  • Nijlpaarden
  • Eland
  • Zebra
  • Gazelle
  • Pelikanen
  • Flamingo
  • Andere vogelsoorten
Lake Elmenteita Lodge deze lodge is in de loop der jaren redelijk vervallen. De lodge zelf heeft een kenmerk van oudsher, dat Lord Cole hier ooit zich heeft gesetteld in het nog steeds bestaande gebouw wat tegenwoordig gebruikt wordt als hoofdgebouw. Aan de voorkant van het hotel is een groot terras wat uitzicht heeft over Lake Elmenteita.

Mbweha Camp ligt verscholen tegen de zuidelijke kant van Lake Nakuru met uitzicht op Eburu & Mau escarpment Mbweha Camp is opgezet op 6400 hectare eigen terrein waar men de gasten, rust en comfort biedt.
Mbweha Camp kent 10 cottages met makuti daken waarbij gebruik is gemaakt van diverse natuurlijke materialen uit de omgeving en muren opgetrokken zijn van lavastenen. De cottages zijn vooral smaakvol ingericht, waarbij gebruik gemaakt wordt van solar verlichting. Mbweha Camp heeft ook een familie cottage ideaal voor gezinnen. Voor reizigers op huwelijksreis is een prachtige honeymoon suite aanwezig.
Mbweha betekent letterlijk jakhals goed opletten aangezien rond Mbweha de 3 soorten jakhalzen waar te nemen zijn wat dit gebied bijzonder maakt; de silver striped, silver backed en de golden jakhals. Ook voor bergbeklimming is dit een prima locatie, daarnaast kan men een bushdiner, sundowner, educatieve birdwalks, ballonvlucht, zweefvliegen, night games drives ondernemen. De activiteiten zijn optioneel te boeken tijdens het verblijf op Mbweha.
Sunbird Lodge is een eco-vriendelijke luxueuze lodge en ligt in de Grite rift Vallei de grote slenk aan de rand van Lake Elementeita met een panorama overzicht over de uitgestrekte vlaktes van Soysambu Conservancy en het Elementeita meer. Sunbird Lodge bestaat uit 10 cottages allen met een grote veranda en een spectaculair overzicht over Lake Elementeita en de vulkaan de Sleeping Warior of ook wel genoemd de neus van Delamare. De lodge is zeer geschikt voor vogelspotters om samen met een lokale gids de oevers van het Elementeita meer te verkennen.

Cottages zijn voorzien van een kingsize bed met klamboe, opgebouwd uit natuurlijk materialen uit de Conservancy met rieten daken. De kamer is voorzien van alle gemakken waaronder een telefoonservice voor dienstverlening en beschikt over een zeer ruime badkamer. Sunbird Lodge heeft een certificaat 2009 voor het Ecotoerisme.

De Oostenrijkse eigenaren van Sunbird bieden tevens Ballon tochten aan in de Grote Rift vallei waar men zwevend over Lake Elementeita de omgeving kan bewonderen tijdens het ballon varen met als afsluiting een bushbreakfast. De zonsondergangen zijn op deze plek een geweldige ervaring. De naam van de lodge is ontleend aan de Sunbird één van de 450 vogelsoorten in de Conservancy. Verdere activiteiten: dagtrip in de Soysambu Conservancy, Sundowner, Balloon Safaris, een bezoek aan de struisvogel farm en de mogelijkheid om te paardrijden.

Lord DelamereDe uitgestrekte landerijen waren in bezit van één van de bekendste pioniers van Kenia Lord Delamere en stichter van de Engelse kolonie. De naam Lord Delamere is een begrip in Kenia, ook in de controversiele zin waarvan het landgoed bestond uit 400 km2. Landerijen zijn overgedragen aan een de non-profit Soysambu Conservancy toegewijd tot de instandhouding van deze eerder private en nog steeds ongerepte wildernis ten behoeve van het behoud van de unieke flora en fauna in dit reservaat.
Soysambu Conservancy streeft naar om de Grote Slenk ecosysteem te behouden ten behoeve voor toekomstige generaties. Opbrengsten worden gebruikt voor herinvestering en instandhouding en verdere ontwikkeling van het reservaat en haar lokale gemeenschap.Soysambu Conservancy kent veel wild waaronder giraffen, buffels, zebra, luipaard, wrattenzwijnen, flamingo, pelikanen en leeuwen.
Lake Elementaita voor de enthousiaste vogelspotters een nieuw gebied voor vogelspotters die vooral zoeken naar een vogelkijkplaats waar veel vogels neerstrijken waaronder flamingo's en pelikanen. Visplaats voor de nachtreigers en vele migranten vogelsoorten strijken hier neer, in de gewassen rondom het meer en zijn hier veel soorten vogels te vinden.

Naar boven
OnsKenia.nl
Moerbeilaan 2
3833 AW Leusden
Telefoon 030 - 220 4385