Masai Mara Nationaal Reservaat is het belangrijkste park van Kenia, bekend om de grote gnoe migratie van de Serengeti Nationaal Park in Tanzania naar de Masai Mara in Kenia. De Masai Mara, met zijn heuvelachtige landschappen is de ideale omgeving om de wilde dieren in hun natuurlijke omgeving te bewonderen. Masai Mara met haar glooiende savannes beslaat een gebied van maar liefst 1700 km. Hiervan is 400 km bestemd voor het wild en de overige 1300 km wordt benut door de Masai als weidegrond voor hun kuddes. Voor een indruk van de omvang van de Masai Mara is het qua oppervlakte te vergelijken met de provincie Utrecht.

Het wereldberoemde Maasai Mara wildreservaat is waarschijnlijk het bekendste en meest bezochte park in Kenia. Het staat bekend om de grote aantallen wild, migratie van de gnoes en het trotse volk de Masai. Masai Mara ligt aan de grens met Tanzania en samen met het Serengeti National Park vormt het n ecosysteem voor de rondtrekkende kudden. De savanne bestaat uit zacht glooiende heuvels, acaciabossen en uitgestrekte vlaktes met prachtige uitzichten. Groot en klein wild is door het jaar heen ruimschoots aanwezig. De Masai is voor de n een fotogeniek volk van trotse krijgers, maar voor anderen de stam met de arrogante houding. De stam die constant zorgt voor conflicten omdat zij leven op het snijvlak van natuurpark en hen leefomgeving dat bestaat uit akkerbouw en veeteelt. Door de jaren heen waren Leakey en andere natuurbeschermers bezig onderhandelingen te voeren met de Masai om enerzijds de natuur te beschermen en anderzijds tegemoet te kunnen komen aan de leefwijze en behoefte van de Masai. Het is dan k de Masai die deze gronden bezitten en ooit in het verre verleden verwierven. Dit heeft er uiteindelijk toe geleid dat in 1974 de Masai Mara een nationaal reservaat is geworden voor het behoud en instandhouding van het wild.

Iedereen die door Narok aan komt gereden zal ook niet kunnen geloven dat dit een echte Masai stad is, als niet veel verder in de Mara de hutten verschijnen waar de trotse Masai in hen rode gewaden wonen en leven als nomaden. Narok is de stad van het dagelijkse bestuur over de noordelijke helft van de Mara waar je als toerist door moet kruizen om in de Mara te komen. Narok een levendige stad welke aandoet als elke normale stad echter zo ver afstaat van het trotse nomadenvolk de Masai.

Het woord Mara stamt af van het woord gevlekt in Swahili en dat wordt pas goed duidelijk als men over de Mara heen vliegt. De kleine groep bosjes van de kenmerkende afgeplatte acacia bomen en het doornige struikgewas vormen vlekken op grote hoogte tegen het contrast van de weidse savanne. Het landschap is afwisselend en uniek in zijn soort. Savannes worden afgewisseld langs de rivieroevers met galerij bossen op de savanne zelf croton struiken. De Mara kant kent veel beschutting voor de vele dieren die in het reservaat aanwezig zijn. De Masai Mara staat vooral bekend om haar grote groepen leeuwen, maar ook meer honkvaste prooidieren de luipaarden en op de termietenheuvels staan vooral de cheetah's. Croton struikgewas is de ideale plaats voor de leeuwen om zich te verschuilen tegen de felle zon. Daarnaast kent de Masai Mara talrijke diersoorten: grote kudden topi's, impala's, grantgazelle, thompson gazelle, hartebeest, zebra's, buffels, olifanten, hippo's en nog vele andere soorten met daarnaast nog over de 400 vogelsoorten.

Flora en Fauna

  • Zwarte neushoorn
  • Olifant
  • Leeuw
  • Luipaard
  • Cheetah
  • Nijlpaard
  • Eland
  • Topi
  • Hartebeest
  • Gnoe / Wildebeest
  • Grantgazelle
  • Thomson gazelle
  • Struisvogel
  • Gieren
Naar boven
OnsKenia.nl
Moerbeilaan 2
3833 AW Leusden
Telefoon 030 - 220 4385