Historie

Ecologische veranderingen rondom de wereld hebben hier ook schade aangericht. Het meer viel bijna geheel droog om 1997 door lang aanhoudende droogte. Het meer kende een groot alkalische gehalte waardoor de flamingo's zijn uitgeweken naar andere meren tot in Tanzania. Het jaar daarop 1998 heeft de El Nino regenval ervoor gezorgd dat het meer gered is van de ondergang. De lang aanhoudende regens heeft het bekken weer gevuld echter de aanzienlijke aantallen flamingo's zijn nimmer meer zo groot geweest als toen. Vandaag te dag zijn er nog altijd grote aantallen te bekennen maar niet meer de miljoenen die hier ooit neerstreken. De flamingo's trekken weg als de waterstand van het meer zakt en wijken uit naar het Elmenteita of het Noordelijker gelegen Bogoria meer. In 2004 waren er veel flamingo's in Nakuru en toen wij een dag later het Bogoria meer bezochten waren daar nog geen 100 flamingo's aanwezig. Magadi meer tegen de grens van Tanzania aan waren er op dat moment weinig flamingo's te bekennen. Het is onvoorspelbaar maar het geluk moet met je zijn en normaal gesproken als wij het Nakuru meer bezoeken zijn er altijd genoeg flamingo's aanwezig.

Routebeschrijving

Nairobi-Nakuru: vanuit Nairobi is het de afstand ongeveer 160 kilometer over de Trans African Highway. De route is tevens de belangrijkste verkeersader tussen West-Kenia en Oeganda. Na het verlaten van de hoogvlakte moet er afgedaald worden in de "Grote Slenk", waar een "viewpoint" is dat een schitterend panorama heeft over de grote Rift Vallei. Hierna volgt een slingerweg naar de bodem van de Rift Vallei, onderweg staat een bijzonder Italiaans kerkje in ere hersteld ter nagedachtenis van spoorwegarbeiders die het achterland verbonden in de koloniale tijd. De weg slingert zich verder en op de bodem aangekomen de weg vervolgen naar het Nakuru meer. Reistijd 2-3 uur.

Nanyuki-Nakuru: vanaf het Laikipia plateau richting de Rift Vallei rijdt u via Nyahururu waar even gestopt zal worden voor een verfrissing, bij de Thomson Falls oorsprong van de Ewaso Ngiro in Samburu. Hierna vervolgt u de weg waarbij u een schitterend uitzicht heeft over de Rift Vallei voor u naar beneden daalt naar uw bestemming Nakuru. De weg loopt door de rijke Subukia valley waar u door thee en koffie plantages heen rijdt voor u de stad Nakuru bereikt en de weg vervolgt naar het Nakuru meer. Reistijd 3-4 uur.

Fly-in safari

Alleen private charter vluchten worden ingezet voor het bezoeken van het Nakuru meer waar gebruik gemaakt kan worden van de landingsbaan van Kenya Wildlife Service.

Naar boven
OnsKenia.nl
Moerbeilaan 2
3833 AW Leusden
Telefoon 030 - 220 4385