Historie

Amboseli meer het vlakke opgedroogde gedeelte was ooit eens een meer van 40 meter diep. Door de vele jaren heen is het alkalische meer opgedroogd en alleen een restant is hiervan over. Een groot gedeelte van het meer is witzilverachtig door de alkaliėn samen met de witte as van de eruptie van de Mount Kilimanjaro vele duizenden jaren geleden.
De vulkanische as is tevens verantwoordelijk voor de constante stof in het park dat opnieuw neerslaat, waardoor ook vegetatie langzaam verdwijnt.
Onderzoekers hebben uitgewezen dat ook de talrijke olifant kuddes een groot deel voor hen rekening hebben genomen. Een klein gedeelte is onder beheer afgezet geweest met een afrastering waarna vegetatie weer opnieuw toenam.
In het regenseizoen loopt het meer onder en komen de vele flamingo's en kraanvogels het meer bezoeken. Na het regenseizoen valt het meer weer volledig droog en moet men zeker door het drooggevallen meer rijden om een mooie fata morgana te ervaren.

Routebeschrijving

Amboseli Nationaal Park kan op twee routes aangereden worden. De eerste route is via de A109 Nairobi-Mombassa tot aan de Athi rivier, waar rechts afgeslagen moet worden op de A104 tot aan de stad Namanga vlak aan de Tanzaniaanse grens, een afstand van 162 kilometer. Vlak voor de grens linksaf slaan en volgt een onverharde weg naar de Mehanani gate ongeveer 70 kilometer.
Een andere mogelijkheid is de A109 Nairobi-Mombassa snelweg tot aan Emali een afstand van 125 kilometer, daarna de weg te volgen naar Kimana onverharde  weg. De Erimito gate ligt aan de oostkant van het park waarvan 75 kilometer onverharde weg.

De Kitirua weg richting Namanga is in het droge seizoen een mooie weg om terug te rijden naar Nairobi. Het is een alternatief omdat de weg redelijk effen is en er weinig stof opwaait. Tevens is het een mooie rit door de drooggevallen gebieden van dit Masai land.

Tsavo West kan onderlangs aangereden worden door de zuidelijke route nemen via Oloitokitok rijden. In het regenseizoen goed informeren over de weg conditie anders is rijden over Emali aan te bevelen.

Fly-in safari

Tijdens een binnenlandse vlucht, genietend van het landschap recht op de Kilimanjaro aanvliegen. De berg doemt al snel op en wordt alleen maar groter en groter en het moment dat je denkt niet veel verder te kunnen wordt de daling ingezet om op een landingsstrip te landen in het reservaat

Nairobi: Met Air Kenya reguliere vluchten vanaf Nairobi Wilson Airport te vliegen naar Amboseli om daar door een lokale gids van een lodge opgehaald te worden.

Mombassa: Mombassa Airsafari onderhoud reguliere vluchten naar de airstrip in Amboseli vanaf Ukunda en Moi International Airport in Mombassa.

Naar boven
OnsKenia.nl
Moerbeilaan 2
3833 AW Leusden
Telefoon 030 - 220 4385