Ngorongoro Nationaal Park

Ngorongoro Krater ligt opgesloten tussen 600 meter hoge kraterwanden, waar een uniek ecosysteem ligt en naar schatting 50.000 diersoorten samenleven. Ongekend spannend is de weg naar de krater, slingerend langs de hellingen van de grootste onafgebroken ingestorte vulkaan. Langs “Bearded Trees”, waar het wier sierlijk aan de takken wapperend mee beweegt op de wind, tot uiteindelijk de kam van de krater is bereikt. Ver beneden, gehuld in nevel en gekenmerkt door vele pastelkleurige tinten, is daar dat immense panoramische vergezicht in de krater. Een variatie van verschillende landschappen afgewisseld met moerassen, riviertjes en meertjes, waar met het blote oog haast niet waar te nemen is wat zich 600 meter lager gelegen afspeelt. Dit is het amfitheater van de wereld de fameuze Ngorongoro krater.

Ngorongoro Krater

Ngorongoro betekent de plaats van het “grote zwarte gat”. Na het verjagen van de Datok stam werd het gebied door de Masai veroverd en aangeduid als Ngorongoro. De vulkaan was ooit kegelvormig en na een laatste uitbarsting weggezonken in de aardkorst, de wanden bleven overeind en waardoor de krater ontstond, het enige resterende deel wat nog resteert is te vinden in het noordwestelijk deel van de krater “de Round Table Hill”. De Munge en de Lonyokie rivier voeden ondergronds de moerassen en het Magadi meer. Door deze watervoorziening in het leefgebied is er geen noodzaak voor verschillende diersoorten te migreren en kan het gehele jaar de krater bezocht worden.

Flora en Fauna

De Ngorongoro krater is het leefgebied van één van de grootste wildconcentraties in Afrika, met een doorsnede van 18 kilometer en met een oppervlakte van 260 km2 is dit één van reservaten waar op één dag de Big Five met veel geluk te vinden zou zijn. Tussen deze steile kraterwanden leven 50 verschillende zoogdieren waaronder leeuwen, olifanten, neushoorns, nijlpaarden, hyena’s, jakhalzen, luipaarden, zebra’s, gnoes en diverse antiloop soorten en bavianen en meerkatten. In de krater zijn daarnaast een grote diversiteit aan vogelsoorten waar te nemen waaronder: struisvogels, kraanvogels, roofvogels en fourageren flamingo’s in het diepblauw gekleurde alkalische Magadi meer in het westen van de krater. Een unieke beleving om tijdens gamedrives te realiseren. In deze krater leven naar schatting 50.000 diersoorten samen waarvan een aantal soorten de krater jaarlijks verlaten.

Ol Duvai Gorge

De Ngorongoro Krater gelegen in de Ngorongoro Conservation Area is uitgeroepen door de Unesco als werelderfgoed, een gebied waar de Masai nog samenleeft met in het wild levende dieren en een schat kent aan archeologische waarde. In het westen richting de Serengeti bevindt zich “The Cradle of Mankind” de Olduvai Gorge. Een van de meeste fascinerende bezienswaardigheden in de omgeving is de Olduvai Gorge. Waar een oude rivier een weg baande door oude lava lagen in deze kloof. In deze kloof zou later door Dr. Louis en Mary Leaky de fossielen gevonden worden van uitgestorven prehistorische dieren en onze huidige beschaving. Hier bevindt zich een museum “The Cradle of Mankind” waar in het bezoekerscentrum de opgravingen te vinden zijn van de Nutcracker man en de Handy man van 3.5 miljoen jaar oud. De diverse vondsten toonden aan, dat de mens zich ontwikkelde en hun hersenen in omvang toenamen en dat uiteindelijk gereedschappen geavanceerder werden. Het gebied wordt ook wel aangeduid als Oldupai Gorge genoemd, in de taal van Masai is dit de naam van de wilde sisal plant die in het gebied voorkomt.

Activiteiten/Dagtrips

Ngorongoro Conservation Area heeft meer te bieden dan de krater alleen tijdens een safari. Afhankelijk van de interesse zijn meerdere overnachtingen hier mogelijk te plannen om Ngorongoro Concessie en het nabij gelegen Karatu te verkennen. Het gebied kent meerdere kraters waarvan nog één actieve vulkaan de Oldonyo Lengai, voor de Masai een heilige berg “Berg van God”. In het noordwestelijk deel van de Ngorongoro Concessie is het mogelijk de Empakai krater te beklimmen, naast fascinerende vergezichten op heldere dagen over Lake Natron en Kilimanjaro kent de krater een groot soda houdend meer waar veel flamingo’s broeden. In directe omgeving zijn veel koffie branderijen en lokale Masai stammen te bezoeken, voor de sportieve reiziger zijn er menige wandelroutes en mountainbike trails. Rond de rand van de krater kunnen reizigers wandelingen maken onder begeleiding in verband met het wild.


Flora en Fauna

 • Big Five
 • Neushoorn
 • Olifant
 • Luipaard
 • Leeuw
 • Buffel
 • Jachtluipaard
 • Caracal
 • Jakhals
 • Hyena
 • Antiloopsoorten
 • Vogelsoorten

Naar boven
OnsKenia.nl
Moerbeilaan 2
3833 AW Leusden
Telefoon 030 - 220 4385