Informatie

Gastenboek

Fotografie Workshop

NatuurfotograafWildlife Fotografie Workshop Afrika

De Wildlife fotografie workshop van Pieter de Vries is gericht op die eenmalige kans die men soms heeft tijdens een safari. Tijdens de workshop wordt op praktijkgerichte wijze uitleg gegeven hoe een foto de ultieme opname wordt.

De Workshop natuurfotografie is een aanrader voor een ieder die op safari gaat met de juiste focus!

Kenmerkend voor Christan Biemans is zijn liefde voor en affiniteit met Afrika. Zijn kennis delen met de gasten en hun zo de mogelijkheid geven de essentie vast te leggen van het ultieme Out of Africa gevoel is zijn drijfveer. Kijken is emotie en leren kijken is de wereld opnieuw beleven. Hoe maak je optimaal gebruik van het bijzondere licht en de composities. Hoe zorg je voor kleuropbouw en wanneer gebruik je welk objectief. Wat is het juiste moment. Na deze ervaring is een dier niet alleen maar een dier en is het panorama uitzicht niet alleen een mooi vergezicht maar een horizon vol ongekende mogelijkheden. Lees meer over Pieter de Vries........

Pieter de Vries - Natuurfotograaf

Fotografische levensloop Pieter de Vries.

Op de lagere school groeide gestaag mijn aanleg en grote interesse in tekenen en olieverf schilderen. Ik leerde al jong de finesses van compositie en kleur toepassen. Op de middelbare school kwam daar mijn intense belangstelling voor biologie bij. Niet wetend, dat de combinatie van beide schoolvakken zou uitgroeien tot mijn grote passie voor natuurfotografie.

Tijdens mijn jarenlange vakantiefietstochten langs jeugdherbergen in Nederland en omringende landen begon ik met een kleine compacte camera. In militaire dienst kocht ik op aanraden van een enthousiast fotograferende dienstkameraad mijn eerste spiegelreflexcamera. Al gauw ontdekte ik, dat je als fotograaf nooit uitgekeken raakt. Achteraf bekeken, was mijn voorkeur voor natuurfotografie toen al latent aanwezig.

In 1986 werd ik lid van een regionale vereniging voor natuurfotografen. Toen ging voor mij de echte natuurfotografie spelen: ik leerde onderwerpen binnen flora, fauna en landschappen ontdekken en ze met zorg af te bakenen zoals ik wilde. De behoeften toonden zich snel om voor originele beelduitsnedes uitgerust te moeten zijn met groothoek-, macro- en telelenzen om mijn eigen creatieve weg te kunnen gaan volgen. Naast registratief fotograferen, leerde ik opnames maken waarin de kenmerken van het onderwerp creatiever worden benadrukt. Ik leerde het aanwezige licht optimaler te benutten en creatiever met scherptediepte spelen. Condities en camera instellingen voor artistieke meerwaarde en sfeer.

Vanaf 1987 ben ik voorzitter van diezelfde vereniging. Deze is inmiddels uitgegroeid tot 50 zeer getalenteerde natuurfotografen. Onder hen zowel beroeps, semi-professionals als zeer veelzijdige amateurs en biologen. Maandelijks wordt elkaars fotowerk besproken. Leerzaam en inspirerend om verschillende stijlen en signaturen te ontdekken. Maandelijks komen van verschillende leden nieuwe foto’s op de website www.vanfoto.nl. Tevens worden er grootschalig fotopresentaties gehouden

Deelname aan fotowedstrijden, het jureren van fotowerk voor exposities, mijn foto’s bekroond zien worden voor kalenders en boeken, zijn betekenisvolle momenten. Gevoegd bij het organiseren van fotoworkshops, foto-excursies, en het deelnemen aan internationale natuurfotografiereizen ervaar ik als een continu praktijkgerichte leerschool.

De natuur biedt een overstelpende rijkdom aan onderwerpen voor fascinerende en spectaculaire foto’s. Voorwaarde is, dat je niet alleen ’kijkt’ maar ook ‘weet wat je ziet’ en weet welke eisen dat op fotografisch gebied stelt om tot een geslaagde (natuur-) foto te komen. Aan een goede natuurfoto gaan langdurige observatie en kennis van het onderwerp vooraf. Als je als natuurfotograaf niet weet wat er gebeurt, zijn je foto’s kiekjes. Flora, fauna en landschappen hebben hun eigen karakteristieke kenmerken en disciplines. Met jouw persoonlijke visie kun je als natuurfotograaf benadrukken wat je mooi vindt. Echte voltreffers zijn zeer zeldzaam. Ik word steeds kritischer, doordat ik continu uit ben op mijn ”overtreffende trap”. Ook, doordat de omstandigheden waaronder mijn opnames tot stand komen zo verschillend zijn.

Op pad met (hobby-)natuurfotografen ontdekte ik de wisselwerking tussen hun ontbrekende kennis en mijn in jaren in de praktijk opgebouwde kennis en ervaring. Ik besloot in 2009 mijn in decennia opgebouwde kennis en ervaring in cursusverband te gaan delen en overdragen. Zo ontstond de cursus Natuurfotografie, zien en beleven.

Tot mijn grote verassing en voldoening werd datzelfde jaar door 70% van de eerstejaars cursisten aangedrongen op een vervolgcursus. Met veel plezier en inspiratie geef ik daar inmiddels voor het 7e jaar op rij het boeiende vervolg aan. Onderdeel van mijn interactieve basis- en vervolgcursussen vormen de gezamenlijke en individuele thema’s. Doel is elkaar te stimuleren en inspireren tot het maken van nóg originelere en nóg trefzekerdere natuurfoto’s.

Het zien, beleven en met respect genieten van de schoonheid van de natuur in al haar facetten en deze op zowel registratieve als kunstzinnige wijze met mijn eigen stijl van fotograferen vast te leggen, is mijn fascinerende kijk op natuurfotografie. Die rijke ervaringen deel ik graag met anderen. Naast docent voor mijn cursussen Natuurfotografie, zien en beleven en naast voorzitter van voornoemde fotovereniging ben ik sinds 2010 reisbegeleider van specifieke natuurfotografiereizen.

Dit alles gevoegd bij het houden van audio visuele natuurfoto presentaties en workshops geeft mij ruimte om mijn passie voor verantwoorde natuurfotografie met veel enthousiasme uit te dragen. Die noodzaak is er. Want wereldwijd zijn er helaas miljarden mensen, die niet met de natuur in aanraking komen. Zeker niet dagelijks. Ontbreekt bij velen in onze haastige maatschappij vaak ook het besef, dat wij totaal afhankelijk zijn van die natuur. Bedreigingen van ons leefmilieu zijn al decennia lang het belangrijkste probleem. De afgelopen 100 jaar heeft de mens meer natuur vernietigd dan in de rest van haar bestaan. In deze eeuw hebben we daar helaas nog steeds mee te maken. Hoeveel mensen beseffen dat? Hoeveel handelen er naar, dat de aarde niet van de mens is, maar de mens van de aarde?

Natuurfotografen dragen met hun beeldverhalen bij aan die bewustwording door anderen te verassen en emotioneel te raken. Foto’s, als bron van waardering voor de natuur en als signalen voor het noodzakelijke behoud van ons leefmilieu. Want, in de natuur zijn alle planten- en diersoorten op één of andere manier van elkaar afhankelijk. Als er door menselijk toedoen een soort uit een bepaald gebied verdwijnt, kan dat voor andere soorten negatieve gevolgen hebben. Met hun fotografische interpretatie van de werkelijkheid geven natuurfotografen de natuur een stem als bijdrage om mensen bewust te maken van de schoonheid en de kwetsbaarheid van onze natuurlijke leefomgeving. Ik draag daar graag aan bij.

Verenigde Amateur Natuurfotografen
Pieter de Vries impressie foto's verdere informatie website www.vanFoto.nl.


Bovenkant pagina
OnsKenia.nl
Moerbeilaan 2
3833 AW Leusden
Telefoon 030 - 220 4385