OnsKenia is aangesloten bij de SGR
OnsKenia is aangesloten bij het Calamiteitenfonds
Informatie pagina reistips - zonsondergang Masai Mara

Praktische informatie en reistips op safari Algemene informatie voor Kenia en Tanzania

Reistips safari reizen voor Kenia en Tanzania

VEEL GESTELDE VRAGENAlgemeen reizen
Kenia en Tanzania zijn veilige landen om te reizen. Algemeen op vakantie laat uw kostbaarheden zoals sieraden thuis en loop niet met dure camera's los over de schouder, want daar zijn snelle straatrovertjes op uit. In het algemeen kan je overdag gewoon over straat lopen in beide landen. Geld, paspoorten en overige waardepapieren kunt u het beste in de kluis van uw hotel of lodge achterlaten. Bijna alle hotels en accommodaties hebben een kluisje en/of bij de receptie voor waardevolle spullen. Laat nooit waardepapieren op de kamer achter.

Wij raden een ieder aan om ’s avonds niet zonder onze begeleiding over straat te lopen. Uiteraard zult u altijd behoedzaam moeten zijn, immers in Nederland moeten wij dit helaas ook hedendaags zijn. Loop in ieder geval, ook in de kleinere plaatsen niet in de schemering of in het donker over straat, maar neem bij voorkeur een taxi.

Algemeen wildleven
U heeft bewust gekozen voor het benaderen van het in wild levende dieren, het overnachten op verblijfplaatsen waar wild levende dieren kunnen voorkomen, waardoor OnsKenia of diens vertegenwoordiger niet aansprakelijk gesteld kan worden voor eventuele ongevallen met wilde dieren. U wordt dan ook aangeraden zich aan alle regels en voorschriften te houden welke gelden op aanraden van OnsKenia, uw chauffeur/gids en parkreglementen dan wel op de verblijfplaats van overnachting. Algemene regel is dat u alleen de voertuigen kunt verlaten in wildparken op aanwijzing van uw gids.
Aangezien Oost Afrika op de evenaar ligt, is het klimaat het gehele jaar stabiel. Het weer is over het algemeen aangenaam met veel zon en kent twee regen seizoenen. Over het algemeen kent heel het land aangename temperaturen; in de zomer gemiddeld 29°C en in de winter 23°C. Er kan in een jaar wel neerslag vallen mede door de klimaatveranderingen, gemiddeld zo’n 725 mm. De kust van Oost Afrika is het vaak warmer en is luchtvochtigheid vrij hoog ten opzichte van het binnenland.

Oost Afrika kent twee regen seizoenen waarin er meer regen zal vallen. Het grote regenseizoen is de periode van maart tot en met mei de herfst periode, het voorjaar de lenteregens in de periode van medio oktober tot en met december.
Het paspoort dient minimaal 6 maanden geldig te zijn na vertrek uit Kenia of Tanzania. Vanaf 26 juni 2012 dienen alle kinderen, ongeacht de leeftijd, verplicht een eigen paspoort te hebben. Tot slot raden wij u aan een kopie van het paspoort mee te nemen en deze afzonderlijk te bewaren van het origineel.
Visum Kenia
Voor Kenia is een registratie verplicht en kunt u elektronisch aanvragen zie hiervoor onderstaande link.
ETA-registratie aanvraag Kenia

Visum Tanzania
Voor Tanzania is een visum verplicht en kunt u elektronisch aanvragen zie hiervoor onderstaande link.
E-Visa visum aanvraag Tanzania

Visum aanvragen advies is uiterlijk 14 dagen voor de vertrekdatum. Voor het digitaal aanvragen van het registratie/visum ontvangen reizigers voor vertrek nog aanvullende informatie over het aanvragen in een document wordt stap-voor-stap uitgelegd om het aanvragen te vereenvoudigen. Voor het aanvragen van de benodigde registratie/visum ontvangt u ruim voor vertrek een voucher vanuit OnsKenia met daarin opgenomen alle relevante informatie. Verder dient u digitaal een pasfoto en paspoort aan te leveren. Voor betaling van het visum wordt gebruik gemaakt van VISA en/of MASTERCARD.

Een registratie/visum aanvraag kan ook door een Visumdienst of een Visumburo worden verzorgd. Visumdiensten kunnen hoge consulaire kosten in rekening brengen. Let goed op de voorwaarden en de kosten die in rekening gebracht worden.

Reizigers zijn zelf persoonlijk verantwoordelijk voor het verkrijgen van een visum in verband met privacy regelementen. Let altijd goed op dat het visum overeenstemt met de vertrekdatum en de datum van vertrek uit het land waarvoor de visum is aangevraagd.
Bagage intercontinentale vluchten
Intercontinentale vlucht(en) is doorgaans een bagage limiet van 21 kg. per persoon. Controleer altijd voor de zekerheid uw ticket en eventueel de informatie over bagage van de luchtvaart maatschappij met wie u naar de bestemming vliegt.

Bagage binnenlandse vluchten
Voor binnenlandse vlucht(en) is de limiet beperkt tot 15 kg. per persoon waarbij voor handbagage een maximum van 5 kg. per persoon geld. Overgewicht zal ter plaatse moeten worden voldaan door reizigers.

Voor private charters worden alleen reistassen toegestaan en geld algemeen een limiet van 15 kg per persoon.

Bagage tijdens uw safari
Over het algemeen worden de safari reizen met een auto uitgevoerd. Afhankelijk van het type en het aantal personen waaruit uw eigen reisgezelschap bestaat is het raadzaam om sterke flexibele reistassen te gebruiken in plaats van harde koffers gezien er vaak ruimte gebrek is in de bagage ruimte. In de voertuigen is beperkte ruimte voor het vervoeren van bagage. De overige ruimte is gebruikt voor uw comfort in het voertuig.

Neem niet teveel bagage mee verblijft u meerdere dagen op een accommodatie is het altijd mogelijk om tussentijds kleding te laten wassen, hiervoor staat een wasmand op uw kamer. Heeft u kleding speciaal voor de strand vakantie verpak deze in een plastic zak en plak deze af met tape, om stof te voorkomen op uw schone kleding. Plastic zakken voor vuile was in de koffer/tas voor de ruimbagage worden toegestaan om mee te vervoeren.

Bagage strandvakantie
Reist u met uw gezelschap, dan kunt u in overleg met elkaar afspreken een koffer (afsluitbaar met slot) & reistas per koppel. Voor u op safari vertrekt bestaat de mogelijkheid om een reistas voor de strand vakantie achter te laten bij aankomst op de bestemming. Uw bagage wordt dan in bewaring geplaatst. De optie is alleen mogelijk als de safari begint en ook weer eindigt dezelfde stad, om aansluitend door te vliegen naar de strandvakantie bestemming.
Wij raden aan om iedere risico te vermijden en alleen mineraalwater drinken uit de aangeboden gesealde flesjes. Daarnaast is het raadzaam uw tanden te poetsen met de door alle hotels en lodges gratis verstrekte flesjes mineraalwater. Let ook op bij het eten van de salade bar waar sla, komkommer etc. wat eventueel gewassen kan worden met gepurifieerd water. Tijdens de rondreis is er altijd mineraal water in de voertuigen aanwezig. Tijdens uw reis kunt u bij stops op eigen rekening ook andere frisdranken kopen. IJsblokjes zijn in de hotels en lodges betrouwbaar.
Over het algemeen is de dresscode vrijetijdskleding. Tijdens de safari draagt u vooral luchtige katoenen kleding waarvan de kleuren zoveel mogelijk overeenstemmen met de natuur. Bedek uw lichaam goed en zorg ook voor een bescherming van uw hoofd, een safarihoed of pet. Een goede zonnebril is aan te raden. Voor de avonden die fris kunnen zijn is een lekkere comfortabele warme trui of windblokker aan te raden. De kuststrook en de eilanden zijn overwegend islamitisch, daarom is topless en naakt zonnen ongepast. Het wordt fatsoenlijk geacht als u zich volledig kleedt wanneer u een restaurant betreedt. Gebruik waterschoenen om in de branding te lopen, anders zou u zich bijvoorbeeld kunnen verwonden aan scherp koraal of een zee-egel.
Als vuistregel raden wij aan niet op bedelaars in te gaan. Koop in plaats daarvan zoveel mogelijk lokaal gemaakte souvenirs op markten, betaal voor diensten en koop bij kraampjes en bij de lokale bevolking. Hiermee draagt u op een positieve manier bij aan de ondersteuning van de bevolking. U dient rekening te houden dat niet alle souvenirs meegenomen mogen worden en soms zelf strafbaar zijn, waaronder ivoor, botten en tanden van beesten.

Op markten en de kiosken is afdingen algemeen bekend tijdens uw safari. De grotere winkels hebben vaste prijzen. Als u een taxi neemt, maak voordat u de rit gaat maken een duidelijk afspraak wat dit u gaat kosten.
Het is niet ongebruikelijk om een fooi te geven. De ervaring heeft geleerd dat men vaak niet goed raad weet wanneer wel en wanneer niet een fooi te geven. Daarnaast vraagt men zich ook af of men misschien te weinig of juist te veel geeft. Enige informatie is daarom op zijn plaats, waarbij wij aantekenen dat de genoemde bedragen gebaseerd zijn op een richtlijn. Uiteraard staat het eenieder vrij om in voorkomende gevallen nog een extra blijk van waardering te geven hoewel niemand u daartoe kan verplichten. Hieronder geven wij een richting aan. Wenst u een fooi te geven aan uw gids als blijk van waardering, dit wordt aan het einde van een safari gegeven, ons advies is dit in een enveloppe te doen bij het afscheid nemen.

KruierUS$ 1 per check in / out
DinerenUS$ 5 per dag
GidsUS$ 15 / US$ 25 per dag
Telefoon en internet voor en tijdens uw safari Internationale gesprekken zijn duur. Gebruik van de mobiele telefoon is mogelijk, informeer voor uw vertrek bij uw provider. De meeste accommodaties bieden bieden WiFi faciliteiten aan doorgaans in de gemeenschappelijke ruimtes. Daarnaast zijn er ook in de grotere plaatsen internetcafés. Het huidige mobiele netwerk heeft een grote dekking waarbij het mogelijk is om met uw eigen mobiele telefoon te communiceren, informeer voor de instellingen bij uw provider.

Bij aankomst raden wij u aan het mobiele nummer direct met uw privé chauffeur uit te wisselen zodat u hem altijd kunt bereiken indien nodig. Verder is het advies om vooral gebruik te maken van Whatsapp diensten waar mogelijk om hoge telefoonkosten te vermijden.
Fotograferen kent beperkingen. Belangrijke plaatsen, overheidsgebouwen en mensen mogen absoluut niet gefilmd of gefotografeerd worden. Daaronder vallen: vliegvelden, politiepersoneel en bureaus, militairen, kazernes en dergelijke, het presidentiële paleis en overheidsinstanties. Wij vragen u dan ook eerst te overleggen met uw privé chauffeur die u bij staat tijdens uw safari.
Oost Afrika heeft beschikking over een netspanning van 220 / 240 Volt. Een reisstekker is nodig met 3 platte pennen het Engelse/Amerikaanse model voor bijvoorbeeld scheren en het opladen van uw foto- en video apparatuur en overige elektronische apparaten. Tijdens safari dient u rekening te houden dat lodges met generatoren stroomvoorziening opwekken, waardoor gedurende delen overdag geen stroomvoorziening is om de bekende ecologische redenen.
Standaard vaccinatie advies voor landen in Oost-Afrika zijn Hepatitis A (besmettelijke geelzucht) en DTP (Difterie, Tetanus en Polio) en eventueel Gele Koorts. Voor Tanzania geld een Gele koorts vaccinatie verplichting voor het reizen naar Zanzibar en/of als u vanuit endemisch land op doorreis bent en aankomt in Tanzania.

Na een vaccinatie ontvangt u een Geel vaccinatie paspoort neem deze altijd mee op reis en/of controleer uw inentingen voor u op reis gaat op geldiggheid.

Voordat u vertrekt kunt u al een aantal voorzorgsmaatregelen treffen. Hebt u vragen dan kunt u uiteraard met ons contact opnemen. De GGD adviseert 2 á 3 maanden voor vertrek een afspraak te maken. Bij de GGD kunt U terecht voor de nodige vaccinaties en een persoonlijk reisadvies (In de meeste gevallen zult u namelijk een moeten maken bij de regionale GGD voor een persoonlijk vaccinatieadvies)

Zie voor meer informatie op de website van de GGD.

Wij adviseren voor actuele informatie te informeren bij:


Uw huisarts of specialist

Travel Clinic, Havenziekenhuis

Travel Clinic, AMC te Amsterdam

Landelijke Coördinatiecentrum Reizigers Advisering

Voor een last minute reis naar uw bestemming is het ook mogelijk om op Schiphol gebruik te maken van de KLM Travel Clinic. De prijzen voor vaccinaties kunnen uiteenlopen. Daarnaast is het mogelijk bij iedere vaccinatie dat er kans is op bijvoorbeeld griepverschijnselen en adviseren wij ruim op tijd voor aanvang te vaccineren.

Malaria profylaxe wordt sterk aangeraden door geheel Oost Afrika waar waterrijke gebieden in overvloed zijn. De medicatie is verkrijgbaar bij organisaties die de inentingen kunnen verzorgen. Een standaard middel is Malarone, hoewel het wat prijzig is. Veel reizigers prefereren Malarone inmiddels boven het vroegere Lariam met veel bijwerkingen, omdat Malarone weinig bijwerkingen kent.

De malaria profylaxe biedt echter geen volledige bescherming. Het blijft noodzakelijk na zonsondergang de niet bedekte lichaamsdelen een insecten werend middel te gebruiken. Voor gezicht en handen en overige blootliggende huiddelen, bijvoorbeeld DEET 50% in spuitflacon. De lodges en hotels hebben in de meeste gevallen bescherming in vorm klamboes en horren. Bij enkele ziektekosten verzekeringen worden de medicatie vergoed. Informeer wel eerst bij u behandelt arts welke medicatie u mag gebruiken.
Uw medicijntas bevat uw eigen medicatie en daarnaast ORS, malariaprofylaxe, loperamide of domperidon tegen buikloop, hetgeen vaak gepaard gaat met braken.
Het is raadzaam om tijdens uw vliegreis weinig koffie en/of alcohol te drinken. Oost Afrika bestemmingen en Nederland hebben nauwelijks tijdsverschil, maar u hebt een lange vlucht achter de rug waarvan altijd een terugslag te verwachten kan zijn. Daarnaast kost het altijd wat tijd om te wennen aan het klimaat en klaar te zijn voor veel nieuwe indrukken. Naast het in acht nemen van de op uw situatie afgestemde vaccinaties, is het natuurlijk ter plekke belangrijk om te voorkomen dat u ziek wordt. Wees daar zeer alert, als u twijfelt over lichamelijke klachten, raadpleeg dan altijd een arts.

Bilharzia: voorkom een infectie dat overgebracht wordt door kleine wormpjes, door niet in stilstaand water te zwemmen.

Huidverzorging: neem wondjes in de tropen serieus: houd ze in de gaten en doe er iets desinfecterend op en eventueel voor overdag een pleister. Krab muggenbulten niet open. Gebruik altijd een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor, ook in de winter of het regenseizoen. Snorkelen met T-shirt en (korte)broek is aan te raden. Draag geen felgekleurde of zwarte kleding en geen sterke parfum, deodorant, of aftershave om stekende insecten op afstand te houden. Als u gevoelig bent voor huidirritatie is het beste om katoenen of linnen kleding te dragen, dat broeit niet snel. Was of desinfecteer uw handen na ieder toiletbezoek.

Zonnesteek Voorkom een zonnesteek door een hoofddeksel en eventueel een zonnebril te dragen. Zorg altijd dat u een flesje water meedraagt, zeker wanneer u de natuur ingaat en niet snel aan drinkwater kunt komen. Vermoedt u een zonnesteek (licht gevoel in het hoofd en duizeligheid) drink dan wat en ga in de schaduw zitten en blijf zover mogelijk verder uit de zon.

UV straling Vanwege de felle middagzon is het raadzaam om een zonnebrandcrème met een zeer hoge beschermingsfactor te gebruiken (factor 30). After-sun balsem raden wij tevens aan tot uw standaard uitrusting.

Where there is no doctor een boek wat gebruikt wordt in de bush waar niet direct een dokter aanwezig is in de outback. De versie is ook deels digitaal online en een handig naslagwerk zie de website van Action For Health

Voor overige informatie raadpleeg op internet de website: Gezondopreis.nl
Informeer bij uw ziektekostenverzekering of uw polis gedekt is voor eventuele ziektekosten in het buitenland. Aanvullende uitgebreide dekking is mogelijk bij een reisverzekering. Let daarbij altijd goed op dat u kiest voor werelddekking. Ons advies is ga altijd goed verzekerd op reis!
Voor iedere safari boeken wij een ticket bij de Amref Flying Doctors waardoor u bij eventuele medische klachten teruggevlogen kunt worden naar Nairobi voor verdere medische behandelingen. De medische kosten vallen niet onder deze dekking. Verdere informatie kunt u raadplegen op de website: Amref Fling Doctor Service.


INFORMATIE - LINKS