Historie

Het Samburu district is vooral bekend door het nomadenvolk de Samburu, verwant met de bekende Masai in het zuiden maar met totaal andere opvattingen en levenswijze. De taal van de Samburu is afwijkend van de Samburu en kent geen overeenkomsten met de andere ethnische nomaden volken. Samburu is een groot district waarbij het Samburu reservaat een onderdeel is. De bevolking leeft hier onder de armoedegrens en kent een bevolkingsdichtheid van 7 inwoners per kilometer.

Samburu wordt bestuurd vanuit Maralal de hoofdstad van de provincie en andere invloeden op deze regio hebben de plaatsen Isiolo en Baragoi. Deze gehele provincie kent ongeveer 150.000 inwoners. Het nomadische volk Samburu leeft voornamelijk van de veeteelt, waarbij niet alleen runderen, maar ook schapen, geiten en kamelen een rol spelen. Tegenwoordig zijn er veel projecten om de nomaden in deze regio te wijzen op de risico's van veeteelt en overbegrazing in het gebied en zijn er projecten opgezet om andere manier van inkomsten te genereren.


Routebeschrijving

Het Samburu reservaat wordt voornamelijk vanuit het hoogland aangereden via Nanyuki. Eerst zal de weg zich banen door de witte boeren velden, grote nette akkers wat de graanschuur is voor Kenia. De weg loopt verder omhoog en door diverse kleine dorpjes.
Bij Timau op een heldere dag is hier een mooie opname te maken van de Mount Kenya. Hierna volgt al snel een T-splitsing de rechtdoorgaande weg loopt door naar Meru.
Linksaf loopt de weg alleen maar naar beneden en heeft men een mooi panorama overzicht van het droge Noorden. Naarmate verder afgedaald wordt, zal het steeds warmer worden en halverwege de weg zal een gids een plasstop maken bij een van de vele curio-shops. De weg loopt door tot aan Isiolo waar men zich verplicht moet melden bij een politie post. Vele lokale aanbieders zullen de wagen bestormen om kunstwaren en eten te verkopen. Verhalen vertellen hoe zwaar het leven is in deze stoffige stad.
Na het verlaten van Isiolo is er geen teerweg meer en resteert alleen nog een stoffige wasbordweg van ongeveer 60 kilometer. Bedenk hierbij dat we gaan rijden over de Trans African Highway, de weg als toegangspoort dient voor het noorden en doorloopt tot aan SomaliŽ. Na 60 kilometer verschijnt een zendelingdorpje Archer Post waar linksaf geslagen wordt om de East gate van het Samburu Nationaal reservaat te bereiken.

Fly-in safari

Reguliere vluchten worden aangeboden vanaf Nairobi Wilson Airport naar Samburu en Buffalo Springs waar reizigers door lokale gidsen van een lodge opgehaald te worden.

Naar boven
OnsKenia.nl
Moerbeilaan 2
3833 AW Leusden
Telefoon 030 - 220 4385