Informatie

Index lodges


Saiwa Nationaal Park is is het op twee na het kleinste natuur reservaat van Kenia met een oppervlak van 2,9 km. Het werd gesticht in 1974 met als doel de bescherming van het zeldzame antilopensoort de Sitatunga, welke het grootste deel van de tijd in het moeras doorbrengt. Het park kent een aantal goede paden waarlangs ook 4 observatie torens staan. De observatietoren zorgt ervoor dat de rust terugkeert zodat de Sitatunga zich zal laten zien daar het een heel schuchter beest is.
De Sitatunga is een antilope gespecialiseerd vooral aangepast om te leven in moerasgebieden. Meest opvallend zijn de lange, gespleten hoeven, die het beest in staat stelt zich makkelijk te bewegen op drassige ondergrond. Om aan aanvallers te ontsnappen zoekt de Sitatunga open water op want het beest kan namelijk goed zwemmen. De Sitatunga is echter hierdoor ook heel moeilijk te spotten.

Het voortbestaan van de Sitatunga in Saiwa National Park wordt bedreigd. Boosdoener is het olifantsgras, dat in snel tempo de Saiwa Swamp overwoekert. Olifantsgras is een soort van riet dat grote overeenkomst heeft met suikerriet. In het park verdringt het de traditionele begroeiing van het moerasgebied en daarmee de voedselbron van de Sitatunga. Onderzoekers gaan er van uit dat de groei van het olifantsgras wordt gestimuleerd door meststoffen die vanuit de omgeving van het park zijn binnengekomen. Om de verdere verspreiding van het olifantsgras tegen te gaan, wordt het met de hand verwijderd.

Saiwa Nationaal Park ligt 22 km van Kitale op de Kitale-Kapenguria geasfalteerde weg. Op Kipsaina knooppunt vervolgt men de weg naar Marrum 5 kilometer. De weg leidt naar de enige ingang van het park de Sinyerere Gate.

Het park kent weinig faciliteiten. Aan de Sinyerere gate is een kampeerplaats. De andere kampeerplaats is Sirikwa tented Camp op de weg naar Kapenguria weg ongeveer 6 kilometer na Saiwa Swamp wat ook de enige accommodatie biedt vlakbij het park.


Flora en Fauna

  • Sita Tunga
  • Vogelsoorten

Lokitela Farmhouse

 Google Maps Mount Elgon / Saiwa Swamp accommodatie overzicht naar bovenkant pagina
Lokitela Farm house is een oude boerderij gelegen 19 km. westelijk van Kitale op de voet van Mount Elgon. De boerderij is in het gebied bekend om haar melkproductie en mas. Het is gebouwd op 874 ha. een groot stuk van het gebied bestaat uit bos en riviergebieden. De boerderij is het thuis van vele vogelsoorten en een verscheidenheid van kleine zoogdieren.
De accommodatie, 2 dubbele kamers met en-suite faciliteiten en bieden de faciliteiten voor een gezin. De maaltijden worden geserveerd op de boerderij of in het landhuis van de familie. De bezoekers hier kunnen ook gebruik maken van de Cherangan hut gebouwd op palen met uitzicht op de Suam rivier.

De gasten worden gestimuleerd op een vriendelijke manier deel te nemen in de landbouw. Wandelen in de natuur, breng een bezoek aan de Mt. Elgon National Park, het nabij gelegen Saiwa Camp of bezoek n van de Kitum Caves.

OnsKenia, Lokitela Farm House in Kitale, West Kenia OnsKenia, OnsKenia,

Naar boven
OnsKenia.nl
Moerbeilaan 2
3833 AW Leusden
Telefoon 030 - 220 4385