Nairobi Nationaal Park

In Europa kijken koeien naar de treinen, in Kenia volgen leeuwen de opstijgende vliegtuigen. Nairobi National Park grenst letterlijk aan Jomo Kenyatta International Airport. Het vormt als het ware een buitenwijk van de hoofdstad, een 'township full with wildlife'. Nairobi NP is te bereiken via Langata Road amper twintig minuten rijden is vanuit het centraal stadsgedeelte (7 km), in het park zijn er geen verblijfplaatsen of kampeermogelijkheden. Net buiten het park werd de Masai Safari Lodge gebouwd en zijn er picknickplekken ingericht.

Nairobi Nationaal Park is slechts 117 km² groot en ligt op een hoogte die wisselt van 1533 tot 1760 meter. Het park, dat vooral uit savanne bestaat en een bebost gebied bij de rivier, biedt zes toegangspoorten: hoofdpoort bij Kenya Wildlife Service, Oostpoort, Cheetah poort, Langata poort, Masai poort en Banda poort. De poorten Masai en Banda zijn in beginsel niet voor toeristen bestemd, en dienen alleen voor parkpersoneel.

De trekpleister van dit park is de zwarte neushoorn en baby olifanten omdat hier een kweekcentrum voor dit dier is ingericht door Daphne Sheldrick. Leeuwen, cheetah's, luipaarden en hyena's ontbreken evenmin, net zoals de bijna onvermijdelijke antilopen aangezien er door de urbanisatie geen natuurlijke corridors zijn voor de verschillende soorten om weg te trekken. In het park zijn diverse dammen aangelegd die voor waterpoelen moeten zorgen voor het wild en voornamelijk de aanwezige hippo's.

Daphne Sheldrick - opvang weesolifanten

Dr. Daphne Sheldrick heeft na de dood van haar man een organisatie opgericht met als doel de opvang van babyolifanten, die veelal door stropers van hun moeder gescheiden zijn, te verzorgen. Bij olifanten is dergelijke scheiding catastrofaal omdat de familie essentieel is voor de eerste jaren in het olifantenleven. De eerste twee kwetsbare jaren is het jong geheel afhankelijk van de melk maar zeker ook van de beschermde omgeving van de moeder. Zonder dit heeft het kalf geen kans van overleven. In het ‘opvanghuis’ van de olifantenwezen heeft iedere baby een persoonlijke plaatsvervangende moeder in de persoon van een ‘keeper’. Deze keeper is 24 uur bij de babyolifant aanwezig, voedt het dier met de daarvoor ontwikkelde melkformule, speelt overdag en slaapt ’s nachts bij het kalf. Iedere dag wordt het olifantje geconfronteerd met de andere olifantjes zodat het een familieleven leert kennen. Het publiek kan al dit moois aanschouwen van 11.00 tot 12.00 uur wanneer de olifanten gevoerd worden met de fles om daarna te vertrekken naar het park

Vrienden van de olifant

Adopteren van een weesolifantje in Nederland via de stichting Vrienden van de Olifant waar men u verder begeleid in het adopteren van een weesolifant van uw keuze. In samenwerking met Vrienden van de Olifant voeren wij ook de peetouders reizen uit met aanvullend een safari door Kenia, waardoor het voor adoptie ouders mogelijk is uw eigen wees olifant te bezoeken.

Met het adopteren van een baby olifant ondersteund u al het goede werk wat men hier verricht voor het opvangen van de wees olifanten. Alles is er op gericht om het beginnend leven van het veelal gefrustreerd olifantje weer in goede banen te leiden. Via internet is het mogelijk om een olifantje te adopteren bij The David Sheldrick Wildlife Trust en per e-mail houdt men u op de hoogte van het wel en wee van de kleine geadopteerde wees. Er zijn verregaande plannen om dit model toe te passen voor babyneushoorns, een daarvan hebben wij helaas al een paar mogen begroeten in de opvang in Nairobi.

Naserian

Naserian is een olifantje dat gered is in het noordelijk gelegen Samburu National Park. De reddingsoperatie van Naserian is tevens verfilmd in Elephant Diaries door de BBC. Aan de rand van het Nairobi National Park vangt Dr. Daphne Sheldrick olifanten wezen op om hen, na een lang socialisatieproces terug te plaatsen in de omgeving waar zij meestal beschadigd zijn uitgekomen. Veelal worden de kleine olifanten geplaatst bij olifanten pleegfamilies in het Tsavo National Park in Kenia. De namen Sheldrick en Tsavo zijn synoniem omdat de in juni 1977 overleden David Sheldrick de medeoprichter en hoofdbeheerder was van het Tsavo National Park. Tsavo bestaat sinds 1 april 1948 en is Keniaanse grootste park met een verscheidenheid aan dieren die uniek is in de wereld.Flora en Fauna

  • Baby olifanten
  • Baby neushoorns

Naar boven
OnsKenia.nl
Moerbeilaan 2
3833 AW Leusden
Telefoon 030 - 220 4385