THE GREATEST SHOW ON EARTH
GNOE MIGRATIE

Jaarlijks migreren er meer dan 1,4 miljoen gnoes van de Serengeti reservaat, op zoek naar het verse gras in de Masai Mara. Niet alleen gnoes komen naar de Mara maar zij worden vergezeld door grote kuddes zebra's en gazellen. Diegenen die eenmaal de migratie als schouwspel hebben mogen zien kunnen dit niet navertellen thuis, overal waar men kijkt ziet men tot in de verste verte op de glooiende heuvels de vele onvermoeibare gekke gnoes lopen. Volgens de Masai is de gnoe ook door god verkeerd samengesteld, een kop van een koe, benen van een antilope en de staart van een paard waardoor ze ook de clowns van het dierenrijk worden genoemd. In het voorbij gaan maken de gnoes rare bokkensprongen terwijl ze hun rug krommen en wild met hen kop zwaaien om het daarna vervolgens op een lopen te zetten.

De grote trek vindt voornamelijk plaats rond juni/juli van uit de Serengeti en rond augustus/september zijn de miljoenen gnoes naar de Mara getrokken, geheel afhankelijk van onvoorspelbare neerslag in het totale ecosysteem. De gnoes lopen op de open savannes en grazen het nieuwe gras binnen de kortste keren weg waardoor ze constant op zoek zijn naar nieuwe verse weidegronden. Ze volgen het spoor van de lange regens waar het gras snel ontkiemt bij het vallen van het vele water. Onduidelijk is waarom de naar schatting 2 miljoen gnoes aangestuurd worden door enkele leiders. Een leider die op een dag besluit te vertrekken richting de Masai Mara. Andere gnoes volgen de leiders en zorgen ervoor dat lange slierten het landschap maskeren daar waar de grote trek begint en velen zich aansluiten.

Eenmaal aangekomen bij de kolkende Mara rivier stuwen de gnoes samen en raken ze allen opgewonden waardoor ze samen een oorverdovend onrustig geloei voortbrengen. Het zijn dezelfde plaatsen waar de gnoes de rivieren Mara, Talek en de Sandriver oversteken daar waar velen krokodillen wachten als het grote schouwspel gaat beginnen. Veelal worden de gnoes de kant afgedwongen om in de kolkende rivier te springen waarna ze de rivier overzwemmen om vervolgens de hoge overkantkant van de rivier te moeten beklimmen. Tijdens dit gruwelijke schouwspel worden velen vertrapt en raken anderen gewond en zullen velen de volgende dag niet meer leven. Karkassen drijven stroomafwaarts waar de krokodillen liggen te wachten. Voor die gnoes die gewond zijn geraakt is het nog twijfelachtig of ze de volgende dag nog leven omdat ze een te makkelijk prooi zijn geworden voor anderen waaronder de leeuwen en de hyena's.

De maanden juli tot en met oktober blijven de gnoes grazen om daarna wederom terug te keren naar de Serengeti in omgekeerde cycli. Het hele jaar door is de Masai Mara te bezoeken en blijven er ook vele gnoes achter en zorgen naast de vele andere vormen van wildleven. De Masai Mara staat nu eenmaal bekend om de grote verscheidenheid aan wildleven waardoor het gehele jaar de Masai Mara een trekpleister is voor de vele toeristen.

Naar boven
OnsKenia.nl
Moerbeilaan 2
3833 AW Leusden
Telefoon 030 - 220 4385