Flora en Fauna

Kakamega Forest kent ongeveer 160 boom- en struik soorten en een aantal inheemse plantensoorten, voornamelijk varens en orchideeŽn. De flora van de open gebieden en oases is niet goed bestudeerd. De oases hebben vaak kleine bomen (Combretum Molle, Psidium guajava, Maesa lanceolata, Harungana madagascariensis en Chaetacme aristata). Opvallend bloeiende planten zoals de Gladiolus. De bosrand is bekleed door dichte Acanthus pubescens, een struik met scherp ruggengraat bladeren. Moeras delen worden gedomineerd door moerasplanten en het gras Echinocloa pyramidalis.

Kakamega Forest is het meest geroemd om de 360 soorten vogels die hier bekend zijn. Vogelsoorten die nergens anders in Kenia voorkomen zijn, Turaco, neushoornvogels, Turner's Eremomela (Eremomela turneri) en Chapins' vliegenvanger (Muscicapa Lendu).

Insecten zijn in overvloed aanwezig waaronder de Goliath kevers is heel spectaculair. Veel kleurrijke vlinders. Vooral goed vertegenwoordigde groepen zijn mieren en kevers. Buikpotige weekdieren, duizendpoten en spinnen zijn hier alledaags.

Kakamega Forest is bekend om een grote diversiteit aan reptielen, soorten slangen, hoewel ze soms moeilijk te vinden zijn. De soorten slangen zijn vipers, adders, zwarte en groene mamba en door lokalen veelal vermaarde en gevreesde cobra.

Varanen en hagedissen zijn aanwezig in Kakamega Forest, verschillende skink soorten, kameleon en agamas soorten. De meest voorkomende amfibieŽn zijn een groot aantal kikvors soorten, de meest voorkomende zijn Bufo en Phrynobatrachus padden en Ptychadena (Rana) mascariensis kikkers.

Primaten

Diverse primaten waaronder de zwartwitte franjeaap en de De Brazza aap (bekend als' Karasinga 'in het Swahili, dankzij de opvallende witte baard). Deze primaten zijn te vinden in het aangrenzende Kisere bosgebied. Bovendien komen hier tal van zeldzame soorten van primaten voor, zoals de blauwe meerkat (vaak gezien in de buurt van de Isiukhu watervallen), de olijfkleurige bavianen en de rodestaart colobus aap.

Routebeschrijving

Nairobi: vanaf Nairobi via Nakuru naar Eldoret / Kapsabet richting Kakamega.
Kisumu: vanaf Kisumu richting Kakamega.

Fly-in safari

Vanaf Nairobi worden reguliere vluchten uitgevoerd door Safarilink op Kisumu.
Naar boven
OnsKenia.nl
Moerbeilaan 2
3833 AW Leusden
Telefoon 030 - 220 4385