Mount Elgon Nationaal Park ligt op de grens van Oeganda en Kenia en is vernoemd naar de Elgonyi stam die vroeger hebben geleefd in de spelonken van de berg. Mount Elgon is als berg bij de Masai bekend als "Ol Doinyo Ilgoon" in het Swahili (de Borstberg) en als "Masawa" aan de kant van Oeganda. Bij het aanrijden ver hoog in de heuvels is van een grote afstand de torenhoge vulkanische reus te zien, gekroond door een enorme krater Mount Elgon. Het is de oudste en grootste solitair gelegen vulkaan in Oost-Afrika en beslaat een gebied van ca 3500 km≤ en is op de Mount Kenya na de grootste berg in Kenia. Mount Elgon Nationaal Park is een groot woud. Bij het aanrijden gaat het grasland over van struiken naar bomen tot een echt diep regenwoud met talloze riviertjes en beekjes. De berg is gevormd door het glaciale tijdperk. Het is een labyrint van grotten omgeven door vele valleien en cascades van riviertjes gehuld in diep regenwoud. Hier ontstaan twee grote rivieren de Nzoia die naar het Victoriameer stroomt en de Turkwel rivier die uiteindelijk uitmondt in Lake Turkana.

Mount Elgon NP kent een ongerepte natuur en ook is Kenya Wildlife Service (KWS) doordrongen van het feit dat steeds meer toeristen de westerse kant van Kenia gaan bezoeken. De nieuwe strategie is dan ook het ontginnen van de westerse toeristische route. Mt. Elgon is bezaaid met grotten gevormd uit oude lava buizen. De grotten zijn gebruikt door een reeks van wezens waaronder vleermuizen, spinnen, en tot voor kort door de mens.

Kitum grot wordt regelmatig bezocht door kuddes olifanten, bosbokken, duikers en buffels, allen op zoek naar de zouten die in overvloed op de minerale rijkdom van de aarde grotten aanwezig zijn. Het wild is hier schuw waardoor voorzichtigheid betracht moet worden om goede foto's te kunnen schieten en is niet te vergelijken met dieren uit reservaten waaronder de Masai Mara. Aanwezig in het park zijn voornamelijk olifanten, Kaapse buffels, grote bos zwijnen, luipaarden, zwarte neushoorns, gouden kat, gouden mol, zwarte duikers, zwarte witte colobus apen. Diverse bijzondere vogelsoorten sunbirds, gekroonde adelaars, grijsoor neushoornvogel, Ayres havik adelaar, Rufous-borst sperwer. De vegetatie bestaat voornamelijk uit de op grote hoogte groeiende afro-alpine bloemen, terrestrials en epifytische orchideeŽn, gigantische Podo bomen, jeneverbessen, Elgon olijven, en grote bamboe bossen.

Mount Elgon ligt 140 kilometer noordelijk van het Victoria meer en 30 kilometer van Kitale af waardoor deze bestemming goed gecombineerd kan worden in een safari als tussenstop tussen Victoria meer, het Kakamega woud en op weg naar Kitale 27 km. of Eldoret 70km. op weg naar Nakuru. Verbetering van de wegen voor de toegankelijkheid van het reservaat in samenwerking met naburige gemeente in projecten zoals water, onderwijs en gezondheid. In 2003 werd het park uitgeroepen tot een Biosphere Reserve door de Unesco in de erkenning van het belang ervan als een waterbronvoor het Victoriameer en de rivier de Nijl, en de uiteenlopende habitat. Het park kent vier toegangspoorten Chorlim belangrijkste poort, Kassawai, Kiptogot en Kimothon.Flora en Fauna

 • Olifanten
 • Kaapse Buffel
 • Bos zwijnen
 • Luipaard
 • Neushoorn
 • Gouden Kat
 • Duiker
 • Witte Colubus Aap
 • Sunbirds
 • Gekroonde adelaars
 • Grijsoor neushoornvogel
 • Ayres havik
 • Adelaar
 • Rufous-borst sperwer
Belangrijkste grotten en routes:
Kitum grot met overhangende kristallijn muren ligt op 200 meter aan de oostelijke zijde van Mt. Elgon.

Itum grot is zeker een bezoek waard. De ingang van de rots, waar de olifanten in de nacht komen om het zout te likken dat diep verstopt is in de gangen, via een bospad te bereiken. Niet een zware wandeling en klimpartij maar vergeet niet een goede zaklantaarn mee te nemen. De bovenwand is bezaaid met vleermuizen die als een zwerm zullen wegvliegen door bezoekers met schijnwerpers.

Endebess Bluff adembenemend panorama uitzicht over "escarpments, kloven, mesas, en rivieren en mag niet overgeslagen worden als Mt. Elgon bezocht word.

Koitoboss de hoogste top van de Mount Elgon tot op een hoogte van 4155 meter te bereiken voor wandelaars, voor de wandeling moet men ongeveer 2 uur trekken naar de top.
Belangrijkste accommodaties:
Lokitela Farm house is een oude boerderij gelegen 19 km. westelijk van Kitale op de voet van Mount Elgon. De boerderij is in het gebied bekend om haar melkproductie en maÔs. Het is gebouwd op 874 ha. een groot stuk van het gebied bestaat uit bos en riviergebieden. De boerderij is het thuis van vele vogelsoorten en een verscheidenheid van kleine zoogdieren. Kapkuro Bandas is gelegen in het Mt. Elgon nationaal park op een hoogte van 3000 mtr. en zijn eigendom van Kenya Wildlife Service (KWS). Het kent 4 banda's, elk met een slaapkamer voorzien van een tweepersoonsbed en een badkamer. Er is geen linnengoed, dekens of handdoeken aanwezig. Wel worden er kerosine lampen verstrekt. De keuken is ingericht met keukengereedschap, een gasfornuis en een barbecue buiten. Alle gasten dienen te zorgen voor hun eigen brandhout en drinkwater. Een ruime veranda loopt door over de lengte van het huis met een comfortabele zithoek, ingericht met traditionele banken en tafel. Mt Elgon Lodge ligt slechts 500 mtr. van de toegangspoort van Mt. Elgon Nationaal Park. Mt. Elgon lodge is gelegen met een panoramisch uitzicht over het land. De lodge is een oude boerderij omgebouwd tot een eenvoudige, charmante lodge met 14 kamers. Het gebouw is een herinnering vanuit het koloniale tijdperk.

Naar boven
OnsKenia.nl
Moerbeilaan 2
3833 AW Leusden
Telefoon 030 - 220 4385