Januari 2011naar bovenkant pagina

KLM en partnermaatschappijen Air France hebben woensdag 19 December 2011 kenbaar gemaakt een verhoging van de brandstoftoeslag door te voeren. De brandstoftoeslag op intercontinentale vluchten per retourticket bedraagt 10 Euro per ticket. De brandstoftoeslag is doorgevoerd door recent sterk gestegen brandstofprijzen in verband met de dollarkoers.

OnsKenia zal deze verhoging niet aan onze reizigers doorbelasten voor de reeds geboekte reizen naar Kenia en Tanzania. Door de nieuwe recent verhoogde brandstoftoeslag zijn wij echter genoodzaakt de nieuwe bekend gemaakte verhoging van de brandstoftoeslag door te belasten aan onze reizigers voor alle reizen welke nog niet geconfirmeerd zijn geworden.

Juli 2011 naar bovenkant pagina

Extreme droogte in de Hoorn van Afrika en acute hongersnood. Miljoenen mensen vooral in Zuid Soedan, Ethiopië, Somalië en in het verre Noorden van Kenia, lijden al wekenlang honger door de aanhoudende extreme droogte. Nomaden trekken naar het zuiden, richting het noorden van Kenia. De aanhoudende droogte in deze gebieden is niet een nieuw fenomeen, echter het grote verschil is nu dat door klimaatveranderingen de periodes van droogte elkaar sneller opvolgen. Om hulpgoederen aan te leveren is een goede asfaltweg verbinding opgezet tot Marsabit, 227 kilometer vanaf Archers Post, een stad nabij het Samburu district. Kenia wordt ook zelf door de droogte getroffen waardoor graan en maïs oogsten verloren gaan en voedselprijzen stijgen. De Keniaanse regering ziet tot de volgende oogst af van importheffingen op maïs en koopt vijf miljoen zakken maïs op om een tekort in de productie op te vullen. De regering heeft daarnaast een recordbedrag van 77 miljoen uitgetrokken voor ondersteuning van het vluchtelingenkamp nabij Daadab ver oostelijk van Archers Post, voor een ontwikkelingsplan om van overlevingslandbouw om te schakelen naar commercieel verantwoorde landbouw. Vele hulporganisaties hebben steun toegezegd. Ook Nederland heeft 5 miljoen toegezegd en Giro 555 heeft van donateurs al 1 miljoen mogen ontvangen om de vluchtelingen bij te staan.

Wij ontvingen vragen van reizigers die met ons op safari gaan, verontrust en beschaamd om hier op luxe wijze een safari te maken door Kenia. We bezoeken vele delen van het land tijdens de safari’s met onze eigen chauffeurs, hierdoor blijven wij goed geïnformeerd over de huidige situatie in Kenia. Samburu district, voornamelijk gevoed door de rivier de Ewaso Nyiro, heeft nog steeds water. De rivier wordt gevoed door het regenwoud op de hoogvlakte van de Aberdares in centraal Kenia. Door de vele regen rond het Nakuru meer zijn er minder grote aantallen flamingo’s waargenomen, dit vanwege de hoge waterstand van het meer. In de Masai Mara rapporteren onze chauffeurs ondanks de lichte regenval dat kleine groepen gnoes de Mara Triangle verlaten hebben, de Mara rivier trotseren om in de Masai Mara verder te trekken.

Zijn dit goede berichten, een duidelijk antwoord is niet te geven. Deze gebieden kunnen net zo hard getroffen worden als grote droogtes blijven aanhouden en regenseizoenen door invloeden van klimaatveranderingen ook deze delen van het land treffen.

Dit zijn de grote tegenstellingen in Kenia. De verschillende gebieden zijn uniek door de grote diversiteit in vegetaties, maar worden voornamelijk in stand gehouden door toerisme. Geheel afhankelijk van een verantwoordelijk gestelde regering, die voor haar land en inwoners zal moeten blijven zorgen.

Juli 2011 naar bovenkant pagina

Wie tijdens zijn safari een bezoek heeft gebracht aan Lewa Wildlife Conservancy (LWC) heeft misschien de zwarte neushoorn “Elvis” ontmoet, de zoon van een blinde neushoorn. Elvis werd opgevangen bij zijn geboorte omdat de blinde moeder niet voor haar kalf kon zorgen. OnsKenia heeft tijdens inspecties van lodges in Lewa Conservancy de baby Elvis nog de fles mogen gegeven. Elvis is opgegroeid als een nieuwsgierige zwarte neushoorn. Hij is gemakkelijk in de omgang en het vertrouwen in mensen maakt dat hij eenvoudig te benaderen is. Helaas is stroperij nog steeds aan de orde in Lewa Wildlife Conservancy daar dit wildreservaat zeer dicht grenst aan de openbare weg.

Om het leven van Elvis voorgoed veilig te stellen tegen stroperij heeft men het besluit genomen zijn hoorns te verwijderen. Door een team van professionals is Elvis verdoofd. De hoorns zijn gemarkeerd en zorgvuldig verwijderd. Bij het team was er een sfeer van verdriet tijdens de operatie. Men is er nu echter gerust op dat Elvis hier nu een rustig leven zal hebben. De begeleiders die jaren met Elvis optrokken voelden een groot verdriet om een deel van zijn stoere uiterlijk te moeten wegnemen. Toen Elvis weer bijkwam van zijn narcose was deze verbaasd en vroeg zich af waarom hij ineens zijn snuit tussen het wiel en het spatbord kon krijgen van de Landcruiser. De begeleiders hebben hem liefdevol geaaid en waren opgelucht toen hij zijn weg weer terug vond in de bush, gerust dat deze vriendelijke neushoon nu veilig was gesteld tegen stropers.
Amboseli nationaal park gnoe en zebra migratie

Juli 2011naar bovenkant pagina

Amerikaanse wetenschappers hebben in Tanzania vondsten gedaan van meer dan 350 voetafdrukken van 18 homo sapiens. De wetenschappers hopen zeldzame informatie te verkrijgen over de anatomie van de mens en zijn gedrag in die tijd (want deze zijn zeer zeldzaam). De voetafdrukken kunnen mogelijk ook meer vertellen over het verplaatsingsgedrag van de homo sapiens. Uit een deel van de sporen blijkt dat onze voorlopers zich met verschillende snelheden verplaatsten. Vermoed wordt dan ook dat zij niet in groepen reisden. Om meer te weten te komen over de samenstelling van de groep hebben de wetenschappers de voetafdrukken vergeleken met die van mensen in onder andere Kenia. Uit die vergelijking concluderen zij dat het grootste deel van de groep bestond uit vrouwen. Ook waren er mannen en kinderen aanwezig. Bron: Scientific American

Amboseli nationaal park gnoe en zebra migratie

Juli 2011naar bovenkant pagina

DODOMA (ANP) – Serengeti Nationaal Park is gered van de ondergang door het terugdraaien van een eerder genomen besluit om een snelweg aan te leggen. Daardoor is het reservaat ontsnapt aan een ramp. De regering van Tanzania heeft in een schrijven aan World Heritage Centre in Parijs kenbaar gemaakt om verder af te zien van het aanleggen van de snelweg door de Serengeti naar Lake Victoria. Na lang aandringen is gekozen voor een snelweg langs de zuidelijke zijde van de Serengeti.

Serengeti Nationaal Park is voornamelijk bekend door de jaarlijks grote gnoe migratie die de korte regenseizoenen volgen op hen trektocht. Van november tot en met juni blijven de gnoes zoeken naar het verse steppegras door de gehele Serengeti. Begin juli, met gevaar voor eigen leven, zwemmen ze door de Mara rivier naar de Masai Mara in Kenia om vervolgens in oktober weer terug te keren op de eindeloze vlaktes van de Serengeti. Tijdens de migratie vergezellen ontelbare zebra's en diverse gazellen de gnoes op hen jaarlijkse 700 kilometer lange migratie waar ze belaagd worden door leeuwen, jachtluipaarden en de gevreesde krokodillen in de rivieren.

Juli 2011naar bovenkant pagina

Kenia verhoogt kosten voor het aanvragen van een visum m.i.v. 1 juli 2011 van € 25,00 naar € 40,00. Voor het aanvragen van een visum bij aankomst op de luchthaven van Nairobi of Mombassa en bij de grensovergangen worden de tarieven verhoogd van 25 dollar naar 50 dollar. Een aandachtspunt is dat het visum contant en met gepast geld moet worden betaald, daarnaast moet het paspoort nog minimaal 6 maanden geldig zijn op de datum van vertrek uit Kenia.

In Kenia zijn wij lid van de KATO, waarop wij inmiddels al meerdere protesten hebben aangetekend tegen de verhoging meent de regering dit toch door te moeten voeren. Inmiddels hebben wij een schrijven gehad waarmee de eerder geplande verhoging m.i.v. 1 januari 2011 is doorgevoerd voor het verhogen van de visumkosten vanaf 1 juli 2011.

April 2011naar bovenkant pagina

DODOMA (ANP) – Serengeti Nationaal Park gered van de ondergang van een ramp. De regering van Tanzania heeft in een schrijven aan World Heritage Centre in Parijs kenbaar gemaakt om verder af te zien van de geplande snelweg door de Serengeti. Na lang aandringen is gekozen voor een snelweg langs de zuidelijke zijde van de Serengeti.

Tanzania heeft recentelijk toestemming gegeven voor het bouwen van een 155 km lange snelweg dwars door de Serengeti. Verschillende wetenschappers waarschuwen voor de negatieve gevolgen die de snelweg heeft voor de 2 miljoen grote grazers die jaarlijks door het gebied trekken. De Serengeti is het leefgebied van twee miljoen grote grazers zoals gnoes, gazellen en zebra's. Aan het einde van het regenseizoen trekken ze vanuit Tanzania naar Kenia, om later in het seizoen weer terug te keren. Een autoweg, dwars door Serengeti National Park belemmert de jaarlijkse trektocht van 1,3 miljoen gnoes en de achteruitgang van deze cruciale soort zal ten koste gaan van het gehele, beroemde natuurgebied.

Volgens de wetenschappers neemt de pressie van het buitenlands toe op de aanleg van deze 155 kilometer lange weg toe. Een weg door de Serengeti is de snelste manier om kostbare mineralen vanuit Centraal-Afrika via het Victoriameer naar de oostkust van Afrika te transporteren. De autoweg moet een alternatief bieden voor de sterk verouderde spoorweg in het noordelijker gelegen Kenia. Een alternatieve route is langs de zuidrand van het park echter deze route is 50 kilometer langer en makkelijker om aan te leggen. Deze route vermijdt de steile hellingen van de Rift Vallei en zorgt voor economische ontwikkeling voor de kleine boeren in het gebied. De Duitse regering heeft onlangs aangeboden een nieuw ontwikkelingsplan te stimuleren maar President Kikwete is voornemens zijn plannen door te zetten ondanks alle protesten.
Bron: Serengeti Watch

April 2011naar bovenkant pagina

Het grootste landzoogdier ter wereld, de imposante Afrikaanse olifant, slaat op de vlucht voor een zwerm insecten. Toch hebben de dikhuiden het absoluut niet op bijen. Niet zo gek, want zeker steken in de gevoelige slurf of rondom de ogen kunnen de olifanten veel ongemak opleveren. Daarom slaan de kolossen meestal op de vlucht als ze met hun gevoelige oren het zoemende geluid van een zwerm bijen oppikken. Sterker nog olifanten kennen zelfs een speciaal bijenalarm.

Lucy King, een onderzoekster van de Universiteit van Oxford heeft deze waarneming onderzocht. De onderzoekster legde met een geluidsrecorder het getrompetter vast van olifanten die vluchtten voor een kolonie bijen. Toen ze de geluidsopnames afspeelde in de buurt van een andere groep olifanten in Kenia, sloegen ook deze dieren meestal op de vlucht. Opvallend was dat de olifanten vaak meteen begonnen te schudden met hun kop, bijna alsof ze probeerden om bijen te ontwijken. Zes op de tien troepen sloegen op de vlucht na het horen van het bijenalarm. Toen de onderzoekers ter controle ‘gewoon’ getrompetter lieten horen, kozen maar tien van de twee groepen het hazenpad. De bevindingen zijn niet alleen nuttig voor de wetenschap, maar kunnen ook lokale gemeenschappen van pas komen bij het weren van olifanten die het op hun landbouwgronden voorzien hebben.

Maart 2011naar bovenkant pagina

Lewa Cheetah Three Brothers Als u denkt aan de koning van de jungle, dan wordt de leeuw bekroond met deze titel. Ironisch genoeg wordt de enorme macht die zij bezitten vaak overschaduwt door de tamelijk slechte jachtaanleg. Het verhaal is vrij vergelijkbaar op het Lewa Wildlife Conservancy. Hier leven al ruim 13 jaar de “three brothers”. Zij zijn misschien wel de bekendste Cheetah familie in de wereld. Er zijn menig documentaires gemaakt waaronder bij de BBC. De cheetah zijn 's werelds snelste dieren. Zij kunnen snelheden bereiken van 103 km. per uur en een topsnelheid van 120 km. per uur. Cheeta's zijn gebouwd om te jagen. De drie broers konden hun maaltijden altijd met minimale inspanning bemachtigen, waardoor ze de rest van hun tijd besteden in de zon, poseren en genieten van alle aandacht van de wetenschappers en van de toeristen die de foto’s maakten.

OnsKenia.nl ontving een bericht van Lewa Wildlife Conservancy dat in de eerste week van maart 2011 de oudste van deze familie is overleden. Het team van Lewa Wildlife Conservancy deden hun best om de cheetah te redden, maar na enkele dagen bezweek deze aan zijn verwondingen. Terwijl de twee broers nu achter blijven, is het onwaarschijnlijk dat ze zullen blijven jagen op dezelfde manier, hun techniek was afhankelijk van de kracht van de samenwerking van hen drie. Het onderzoeksteam zal vanaf nu de “two brothers” nauwlettend in de gaten houden wat betreft hun jachttechniek. Er is geen twijfel dat de oudste broer gemist zal worden door iedereen op Lewa Wildlife Conservancy. Waarvan het jachtgezelschap zal nooit meer hetzelfde zijn. Youtube film over Lewa Wildlife Conservancy

Maart 2011naar bovenkant pagina

KLM en partnermaatschappijen Air France hebben woensdag 9 Maart 2011 kenbaar gemaakt een verhoging van de brandstoftoeslag door te voeren. De brandstoftoeslag op intercontinentale vluchten per retourticket bedraagt 30 Euro per ticket. De brandstoftoeslag is doorgevoerd door recent sterk gestegen brandstofprijzen in verband met de onrusten in het Midden-Oosten en Noord-Afrika heeft aan de prijsstijging bijgedragen.

KLM heeft eerder in januari de brandstoftoeslag met 20 Euro verhoogd, echter hebben wij deze verhoging gemeend niet aan onze reizigers door te belasten voor de reeds geboekte reizen naar Kenia en Tanzania. Door de nieuwe recent verhoogde brandstoftoeslag zijn wij echter genoodzaakt de nieuwe bekend gemaakte verhoging van de brandstoftoeslag door te belasten aan onze reizigers. Reizigers ontvangen hierover bericht en behouden het recht om deze verhoging van de brandstoftoeslag te weigeren om de eerdere geboekte reis te annuleren.

Maart 2011naar bovenkant pagina

KWS-ivoor Kenia bang om populariteit ivoor - Gelukkig heeft de afgelopen jaren een kleine groei plaats gevonden als het gaat om de populatie olifanten in het Tsavo National Park, in Kenia. Al sinds 2008 is het aantal olifanten gegroeid van 11.696 naar 12.572. Deze groei is daarmee maar 2% procent gestegen, waar ze voorheen nog 4% was. KWS artikel lees verder ............

Kenya Wildlife Services (KWS) geeft aan dat de toegenomen vraag naar ivoor vanuit China en andere landen in het Verre Oosten hiervan de oorzaak is. De handel in ivoor is ten strengste verboden sinds 90-er jaren. De smokkelaars weten toch nog vaak slagtanden van deze dikhuiden de grens over te krijgen, waar ze de gestroopte goederen voor enorme bedragen kunnen verkopen aan liefhebbers. Youtube KWS

Maart 2011naar bovenkant pagina

De Keniaanse overheid heeft besloten sinds afgelopen maart de productie en import van plastic tasjes te verbieden. Het land hoopt zo de rommel op straat te beperken. De wind draagt de lichte boodschappentasjes soms wel honderden kilometers met zich mee.

Het verbod gaat gelden voor tasjes tot 0,06 millimeter dikte. Eerder probeerde Nairobi al een verbod op tasjes tot 0,03 millimeter dikte te handhaven, maar dat mislukte. Een speciaal inspectieteam moet in Kenia gaan toezien op de huidige regelgeving. Onder meer inspecties in fabrieken en in de haven moeten voorkomen dat deze plastic tasjes in gebruik blijven. Een aantal landen is wereldwijd de strijd met de plastic tas aangegaan. Dat gebeurt meestal door winkels te verbieden de tasjes gratis aan hun klanten mee te geven.

Een lokale Keniaan Evans Githinji, laat zien hoe hij deze plastic zakjes kon recyclen, daarmee tevens kon bijdragen aan het herstellen van het straatbeeld in meerdere opzichten. Door het straatvuil te verzamelen en deze om te zetten in plastic palen. De gehate plastic zakjes die overal zwierven keerden weer terug in het straatbeeld en waren geschikt voor het bouwen van huizen.

Februari 2011naar bovenkant pagina

Rothschild giraffen zijn een zeer zeldzaam en kostbaar bezit in hun soort en moeten verder worden beschermd tegen verdere achteruitgang van hun aantallen. De afgelopen jaren heeft de gemeenschap in de regio Lake Baringo besloten om deze achteruitgang te herstellen. In het samenwerkingsverband tussen de Kenya Wildlife Service (KWS), Giraffe Conservation Foundation en de RUKO Conservancy hebben zij het mogelijk gemaakt om deze verhuizing tot een succesvol einde te brengen. Voordat de giraffen konden worden verhuisd was er veel voorbereiding nodig.

Acht giraffen werden geselecteerd - twee mannen en zes vrouwen. Deze werden gevangen genomen in het Soysambu Conservancy, nabij het Elmenteita meer. De giraffen werden voor drie weken apart gezet om ervoor te zorgen dat ze sterk genoeg waren voor de reis en niet leden aan een ziekte. Na deze drie weken kon men beginnen met het eerste onderdeel van de verhuizing. Dit gebeurde over de weg diep in de nacht om de stress te minimaliseren voor de giraffen. De route was zorgvuldig gepland om ervoor te zorgen dat er geen obstakels langs de weg waren voor deze hoge dieren. Het tweede en laatste onderdeel van hun reis was nog dramatischer - de giraffen werden vervoerd in een speciaal aangepaste boot. Volgens een manager van Bron Free in Kenia was het een buitengewoon spektakel om de hoofden van 's werelds hoogste zoogdier te zien die uitstaken uit een 14 mtr. hoge kist. De kist werd vervoerd op gemotoriseerde boten over het Baringo meer naar hun nieuwe leefgebied in RUKO Conservancy nabij Lake Baringo in Kenia.  Link: foto galerij

29 Januari 2011naar bovenkant pagina

Vakantiebeurs 2011 - Jaarbeurs Utrecht kortingskaarten on-line verkopen

Het thema van de Vakantiebeurs - Onvergetelijke bestemmingen


De woorden zeggen het al, een bestemming die onvergetelijk zal zijn door de vele indrukken en bijzondere herinneringen die u terug laat verlangen naar die overweldigende reis bestemming. De adembenemende wildernis, waar een grote diversiteit van wild in harmonie samenleeft met de traditionele levenswijze van de Masai. Hemmingway stijl overnachtingen, in luxe tenten en waar overheerlijke gerechten geserveerd worden in de bush op linnen gedekte tafels. Bij zonsondergangen genieten van een knisperend kampvuur met op de achtergrond de intieme geluiden van de bush. Deze Out of Africa beleving zal bijdragen op de dagen dat u even wegdroomt naar die "Onvergetelijke bestemming".

OnsKenia.nl willen hierbij een ieder bedanken voor uw bezoek in onze stand op de Vakantiebeurs in Utrecht. Wij danken de reizigers die allen geboekt hebben "Karibuni wa Safari".

Naar boven
OnsKenia.nl
Moerbeilaan 2
3833 AW Leusden
Telefoon 030 - 220 4385