September 2010

Samburu september 2010, herstelt zich na de grote overstroming eerder dit jaar. Tijdens onze safari inspectietocht bezochten wij wederom het gebied nadat wij eerder dit jaar alleen nog gasten konden onderbrengen in de Simba Samburu lodge. We verbleven in Elephant Bedroom waar men weer alles heeft herbouwd, op hoger gelegen verandadek worden de accommodaties aangeboden. De overige lodges in het gebied die ook bezochten waren en hersteld waren zijn Larssen Tented Camp, Ashnil Tented Camp, Samburu lodge. Echter de recent verbouwde Samburu Serena en Samburu Intrepids hebben aangegeven in de loop van 2011 weer de deuren te openen.

Samburu donderdag 4 maart, verschillende districten zijn zwaar getroffen door de hevige regenval in de Aberdares regio. Hierdoor is de levensader van Samburu / Buffalo Springs de Ewaso Nyiro rivier ver buiten haar oevers getreden. Waarnemers zagen een stortvloed vergelijkend met een Tsunami vloedgolf door de rivier razen en verschillende kampen en lodges werden zwaar beschadigd of zelfs weggevaagd.

William één van onze chauffeurs vertrok met gasten vroeg in de ochtend uit Elephant Bedroom en hebben het water snel zien stijgen, later die dag vernamen onze gasten dat ze door het oog van de naald waren gekropen. Waar vorig jaar nog extreme droogte bij heeft gedragen door massale sterfte onder de jonge en oude dieren heeft Samburu en Buffalo Springs nu een overvloed aan water.

Een rescue-team ter plaatse hebben toeristen en lokalen uit het gebied gevlogen met behulp van Tropic Air en Air Kenya, vanuit Lewa Downs met helikopters. Meldingen van slachtoffers onder de lokale bevolking en vele dieren hebben hoger gelegen gronden opgezocht waar anderen het leven moesten laten. De brug in het reservaat en naar Archers Post zijn zwaar beschadigd waardoor hulptroepen geen toegang hebben tot Samburu.


Februari 2010

In Soysambu grenzend aan het Elmenteita meer zijn rangers van Kenya Wildlife Service (KWS) begin februari gestart met het bijeen drijven van duizenden zebra's. De dieren worden van uit meerdere reservaten overgebracht naar het Amboseli Nationaal Park. Door de grote droogte van vorig jaar zijn veel herbivoren gestorven. Uitgehongerde hyena's en leeuwen trokken naar nabijgelegen nederzettingen om het vee van lokale boeren en herders aan te vallen. De helikopters van KWS, vlogen over Soysambu een privé reservaat bij Lake Elmenteita om zebra's naar een afgezet terrein te drijven. Vervolgens werden de dieren in vrachtwagens geladen om overgebracht te worden naar het Amboseli Nationaal Park, over een afstand van ongeveer 300 kilometer.

Kenya Wildlife Service rangers willen op deze manier ongeveer zevenduizend zebra’s overbrengen om het natuurlijk evenwicht te herstellen in het park. De kosten van deze grootschalige operatie wordt geschat op 1,3 miljoen dollar. Charles Musyoki, een wetenschapper van KWS heeft uitleg gegeven over het belang van dit natuurlijk evenwicht en de noodzaak van herstel van Amboseli nationaal park in het droge seizoen, dat een toevluchtsoord is voor herbivoren. De herbivoren waaronder voornamelijk zebra’s en gnoes verdringen zich op de waterplaatsen en migreren bij aanvang van het regenseizoen. Door het uitblijven van regen vorig jaar zijn massaal veel dieren gestorven. Met deze actie zal het natuurlijke evenwicht in het ecosysteem weer hersteld worden. De leeuwen blijven in het park en vormen hierdoor geen gevaar voor de lokale gemeenschap. De onverschrokken herders doden met gevaar voor eigen leven de leeuwen om hen resterende vee te beschermen. Herders hebben vorig jaar geschat 80% van hen veestapel door de droogte verloren waarbij ook door de droogte geschat 60% herbivoren zijn omgekomen.

Januari 2010

Vakantiebeurs Utrecht-OnsKenia.nl, Jaarbeurs te Utrecht Thema van de vakantiebeurs in de Jaarbeurs Utrecht Meet the Locals in 2010, waar velen onze stand hebben bezocht en waar wij ook veel waardering mochten ontvangen voor de uitstraling. Velen voelden zich direct thuis anderen hadden weer even het gevoel terug te zijn in Kenya Yetu wat in het Swahili betekent OnsKenia. OnsKenia wil dan ook iedereen bedanken voor het bezoeken van onze stand en voor de overweldigend aantal aanvragen voor de prive safari's naar Kenia en Tanzania.
Het team van OnsKenia van links naar rechts - Meet the Locals - Bas, Marjon, Eric, Christopher, Marinka en Mieke willen een ieder nogmaals bedanken voor alle enthousiaste reacties en het vertrouwen in OnsKenia.nl. Daarnaast zijn er nog een aantal medewerkers achter de schermen actief geweest die ons geholpen hebben met de opbouw en afbouw tijdens de beursdagen die wij ook bedanken voor hen steun. Wij willen een ieder bedanken die ons bezocht hebben op de Vakantiebeurs en vertrouwen er op u naar behoefte geïnformeerd te hebben tijdens de beursdagen in Utrecht.

Met vriendelijke groet,
OnsKenia.nl - teamNaar boven
OnsKenia.nl
Moerbeilaan 2
3833 AW Leusden
Telefoon 030 - 220 4385