Oktober 2009

Afrikaanse Wilde jachthond - Ol Pejeta Sweetwaters in Kenia

Ol Pejeta Conservancy meldde waarnemingen van toename van de zeldzame Afrikaanse wilde honden. Afrikaanse jachthond is een bedreigd diersoort en werd gespot op de Noordwestelijke zijde van de Ol Pejeta vorige week. De bedreigde status is vooral te danken aan het verlies van de natuurlijke omgeving waar de jachthonden jagen. De recente waarneming kan worden toegeschreven aan het feit dat er nu een gunstige omgeving en breder leefgebied is voor deze wilde dieren als gevolg van de expansie in het begin van 2007 van de voormalige Sweetwaters Game Reserve in de huidige Ol Pejeta Conservancy.


Elk jaar monitoren, Ol Pejeta Wildlife en Ministerie van Ecologie een antenne telling aan de fauna de bevolkingsontwikkeling in het gebied. Aan de telling van vorig jaar te beoordelen een gemiddelde jaarlijkse stijging van 15% in de totale bevolking het wild levende dieren in de afgelopen drie jaar. De olifant populatie bijvoorbeeld, steeg 159 tot 296, de populatie van giraffen van 132 tot 172. Algemeen aantallen van het wild in het gebied steeg van 6.759 in 2005 naar 10.167 in 2008. Met de recente waarneming van de Afrikaanse wilde hond, op het 90.000 hectare tellende Conservancy blijft zich onderscheiden als een toevluchtsoord voor een verbazingwekkende verscheidenheid aan wilde dieren, waaronder natuurlijk de Big Five. Hier op Ol Pejeta is de grootste zwarte neushoorn populatie van Oost-Afrika, en tevens thuisbasis van 43 chimpansees in het Sweetwaters Chimpansee Sanctuary.

April 2009

Nairobi National Park zal binnenkort nieuwe zeldzame gasten ontvangen - witte neushoorns worden hier gastvrij ontvangen in het park. De majestueuze dieren worden verplaatst van Lake Nakuru National Park om hen te redden van de hongerdood. De natuurlijke habitat is zwaar getroffen momenteel door de droogte in Kenia. Door het uitblijven van normale neerslag in het regenseizoen dit jaar is er een acuut tekort ontstaan aan vers weidegras, waardoor Kenya Wildlife Service nu gedwongen is om de enorme herbivoren te herplaatsen. In totaal worden tien neushoorns verplaatst vanaf maandag door KWS rangers naar het Nairobi Nationaal park. De rangers momenteel nog op zoek naar twee vrouwelijke neushoorns omdat deze sinds woensdag spoorloos zijn en nog niet gevonden zijn in het park.

Neushoorn worden overgeplaatst van Nakuru naar Nairobi Nationaal Park
Linus Kariuki, is coördinator van het neushoorn programma in Lake Nakuru National Park. Kariuki heeft aangegeven de witte neushoorns te herplaatsen mede door de zeldzaamheid van de dieren in de wereld en tevens om hen bestaan te waarborgen. Het aantal witte neushoorns dient ook in aantal verminderd te worden in Nakuru NP om te voorkomen dat verwondingen uit de hand lopen. Verwondingen voornamelijk door het gevolg van territoriale gevechten tussen dominante mannelijke neushoorns en de jonge onvolwassen neushoorns. Dr Isaac Lekolol, senior veterinair officier bij KWS is verantwoordelijk voor het herplaatsen van de neushoorns in het park. Het is niet meer ecologisch verantwoord om de neushoorns hier te houden in een relatief klein leefgebied. Een aantal van de neushoorns zijn geselecteerd voor herplaatsing naar andere gebieden waar toerijkende grasvelden gewaarborgd zijn en natuurlijke waterbronnen voor handen zijn in het gebied. De witte neushoorn is afhankelijk van het weidegrassen in Nakuru omdat dit de grazers zijn in tegenstelling tot de zwarte neushoorn dit zich voornamelijk voedt met struiken en bomen. In Kenia leven momenteel totaal 327 witte neushoorns en 609 zwarte neushoorns in gecontroleerde reservaten.

Het Nakuru National Park is hard getroffen door de droogte, mede oorzaak is dat de rivieren die het park doorkruisen opdrogen en het hierdoor het niveau van het water in het Nakuru een diepte punt bereikt. De beperking van de toestroom van water uit de rivieren wordt mede veroorzaakt door het gevolg van illegale dammen gebouwd door boeren in Mau Forest. Kenia wordt eens in 10 tot 15 jaar getroffen door grote droogte.

Ook in het nabijgelegen Naivasha heeft een wethouder geklaagd over de invasie van het wild op de landbouwbedrijven in de gebieden Longonot en Ireri. Samuel Waithuki heeft aangegeven dat het conflict met “human-wildlife” dringend aangepakt moet worden in het gebied. De boeren in deze regio zijn geheel afhankelijk van de oogst van hen landerijen. De landerijen worden momenteel door zebra's, buffels en apen vernietigd. Waithuki hoopt op korte termijn dat zware regenval een beetje hulp kan bieden in het gebied om het conflict tussen mens en wild tegen te gaan. Waithuki heeft een verzoek ingediend bij Kenya Wildlife Service om Longonot Nationaal Park te voorzien van een afrastering om het vele wild tegen te houden om te migreren naar de omliggende landerijen.

The Daily Nation - By Oliver Mulanda and Macharia Mwangi - August 31, 2009

2009

Kevin Richardson, zoöloog en gedragswetenschapper, onderzoekt het gedrag van de meest gevaarlijke dieren die de mens kent. Om dit te doen maakt hij geen gebruik van de gemeenschappelijke methoden door het breken van de geest door het gebruik van stokken en kettingen, in plaats daarvan gebruikt hij de liefde, begrip en vertrouwen. Het trainen van deze ongebruikelijke methode die Kevin heeft ontwikkeld heeft geleid tot een uitzonderlijke persoonlijke band met dieren. Kevin is in staat om te slapen met leeuwen, met leeuwinnen te zwemman, knuffelt met pasgeboren hyena’s. De methode die Kevin toepast is het lezen en herkennen van het vertrouwen in hun ogen, verlaagd zich tot hun niveau en gaat zelfs tussen hun in liggen, hiermee doorbreekt hij de taboes in de normale wereld van omgang met in het wild levende dieren. Kevin is nog nooit aangevallen, waar anderen hem voor gek verklaren, schudden anderen hun hoofd over zijn methodiek en communicatie die hij heeft met deze dieren. Het geheim van Kevin is het herkennen van de specifieke persoonlijkheid van het individuele dier. Wat maakt hen agressief, blij, boos, geïrriteerd niet anders zoals een moeder haar omgang opbouwt met haar kind. Bekijk het filmfragment hoe Kevin met leeuwen om weet te gaan.Naar boven
OnsKenia.nl
Moerbeilaan 2
3833 AW Leusden
Telefoon 030 - 220 4385