Kakamega Forest is het enig overgebleven tropisch regenwoud in het westen van Kenia. Voor een ieder die van wandelen houdt is dit gebied aan te raden wat het woud aan flora en fauna te bieden heeft. Kakamega Forest bevat een aantal van Afrika's grootste harde en zachte houtsoorten: zoals teak Elgon, rode en witte zogenaamde stinkende bossen en verschillende rassen van Croton en Aniageria Altisima. Schitterende orchideeën zitten tussen de takken van de grotere bomen.

Vogelliefhebbers en biologen zullen dit woud een paradijs vinden. Het woud kent 160 boomsoorten, 360 vogelsoorten, talloze vlindersoorten, primaten en slangen. Wandelend onder het weelderige kronendak kan men genieten van de mooie kleuren, exotische vogel geluiden en de geuren van hout, bloemen en mos. In Kakamega kan men, onder begeleiding van lokale gidsen verschillende routes bewandelen. De wandeling naar Buyango Hill, het hoogste punt van het bos, is een must voor bezoekers van dit regenwoud. De namen van de inheemse bomen op de routes worden aangegeven met hun lokale en Latijnse namen. Het bos is een beschermd gebied van Kenia geworden in 1933 aangezien dit deel een onderdeel vormt van het vitale ecosysteem voor de omgeving.

Kakamega is de hoofdstad van de Keniaanse provincie Magharibi in het westen van Kenia. Kakamega telt 60.000 inwoners en heeft een levendige markt. De stad ligt 60 km ten noorden van Kisumu. In de nabije omgeving van de stad bevindt zich het allerlaatste stukje regenwoud het Kakamega Forest. Kakamega Forest is het enige grote tropische regenwoud in Kenia dat overgebleven is. Dit dichte regenwoud strekte zich uit van West-Afrika, via Centraal-Afrika naar het hooglandgebied in het westen en het oosten van de Great Rift Vallei.

Carnivoren / Zoogdieren
De carnivoren en zoogdieren die in dit gebied voorkomen zijn: het boszwijn, de grijze duiker, de servals, de civet, de klauwloze otter en een aantal fascinerende nachtdieren vliegende eekhoorn, de ground pangolin voorzien van schubben, stekelvarken en soms het luipaard.

Primaten
Diverse primaten waaronder de zwartwitte franjeaap en de De Brazza aap (bekend als' Karasinga 'in het Swahili, dankzij de opvallende witte baard). Ze zijn te vinden in het aangrenzende Kisere bosgebied.

Bovendien komen hier tal van zeldzame soorten van primaten voor, zoals de blauwe meerkat (vaak gezien in de buurt van de Ishiuki Falls), de olijfkleurige bavianen en de rodestaart apen.

Flora en Fauna
Kakamega kent ongeveer 160 boom- en struik soorten en aantal inheemse plantensoorten, voornamelijk varens en orchideeën. De flora van de open gebieden en oases is niet goed bestudeerd. De oases hebben vaak kleine bomen (Combretum Molle, Psidium guajava, Maesa lanceolata, Harungana madagascariensis en Chaetacme aristata). Opvallend bloeiende planten zoals de Gladiolus. De bosrand is bekleed door dichte Acanthus pubescens, een struik met scherp ruggengraat bladeren. Moeras delen worden gedomineerd door moerasplanten en het gras Echinocloa pyramidalis.

Kakamega is het meest bekend om de 360 soorten vogels die hier bekend zijn. De avifauna is een mix van laagland en hoogland soorten, maar laagland elementen domineren. Negen van de soorten die nergens anders in Kenia voorkomen zijn, turaco soorten, neushoornvogels, Turner's Eremomela (Eremomela turneri) en Chapins' vliegenvanger (Muscicapa Lendu) worden bedreigd.

Insecten zijn overvloedig aanwezig waaronder de Goliath kevers is heel spectaculair. Er zijn ook vele kleurrijke vlinders. Vooral goed vertegenwoordigde groepen zijn mieren en kevers. Buikpotige weekdieren, duizendpoten en spinnen zijn hier alledaags.

Kakamega is verder bekend om zijn diversiteit aan reptielen, soorten slangen, hoewel ze soms moeilijk te vinden zijn. De soorten slangen zijn vipers, adders, zwarte en groene mamba en door de lokalen vermaarde en gevreesde cobra's.

Varanen en hagedissen zijn hier aanwezig, verschillende skink soorten, kameleon en agamas soorten. De meest voorkomende amfibieën zijn vertegenwoordigd door een aantal kikvors soorten, de meest voorkomende zijn de Bufo en Phrynobatrachus padden en Ptychadena (Rana) mascariensis kikkers.

Kakamega kent een verschillende routes om te wandelen waarvan de langste de Ishiuku Trail is, zeven kilometer tot aan een prachtige waterval. Naar mooie viewpoints zijn de Buyanga Hill en de Lirhanda Hill trails.

Flora en Fauna

  • Zoogdieren
  • Amfibie soorten
  • Primaten
  • Vogels
  • Vlinders
  • Insecten
  • Slangen
  • Boom soorten
Naar boven
OnsKenia.nl
Moerbeilaan 2
3833 AW Leusden
Telefoon 030 - 220 4385